7 savjeta za odmor bez stresa

23. 8. 2017

Da li vam se nekad desilo da vam je potreban odmor nakon odmora?

U velikom iščekivanju ljetnjih avantura, odmor često započnemo sa stresom. Sama činjenica da su to jedini dani odmora u godini, uzrokuje pritisak da to moraju biti najbolji dani, dani za pamćenje - jednostavno savršeni. Zato sa vama dijelimo 7 savjeta, da vaš odmor prođe bez stresa. Svi testirani na vlastitoj koži.

 

Moj odnos prema odmoru se promijenio nakon suočavanja sa iscrpljenošću. U prvim godinama rada sam imala osjećaj da će svijet stati ako odem na odmor. Zato ga često uopšte nisam ni koristila (da, dobro ste pročitali: nisam išla na odmor nekoliko godina). A kada bih išla, sa sobom bih ponijela računar, veću količinu stručne literature i uvijek sam bila dostupna na telefon.

 

Kada sam se potpuno iscrpila, počela sam da cijenim vrijeme koje imam na raspolaganju i da pokušam da se na odmoru potpuno opustim i „napunim baterije“. U isto vrijeme sam detaljno planirane odmore zamijenila spontanom prilagođavanju trenutnom raspoloženju i situaciji na terenu. I uspjela sam.

Mojih 7 savjeta za odmor bez stresa

 

1. Napravite listu stvari koje planirate da ponesete na put

Vrlo je korisno imati takvu listu, kako ne biste ništa zaboravili i kako biste mogli da podijelite zadatke pakovanja na članove porodice.

 

Kod nas je ovako: otac se brine za sportsku opremu, automobil i dokumente. Djeca pakuju svako svoje igračke, društvene igre, knjige i potrebne rekvizite za ljetnje igre. Odjeća je u mom domenu. Posteljina i peškiri su u posebnoj torbi. Dečija odjeća je u jednoj torbi, a naša u drugoj.

 

I još jedan trik: Majice uvek savijem u rolnice. Tako optimalno iskoristim prostor u torbi ili koferu. Na kraju, naravno, uvijek proverim da li je spakovano sve sa spiska.

 

2. Nemojte pretjerivati sa pakovanjem odjeće.

Jeste li vi među onima koji sa odmora vrate nazad pola odjeće netaknute? Ako ne odsjedate u skupom hotelu i ne planirate da idete na gala večere, večernje toalete vam nisu potrebne.

 

Za sve ove godine sam shvatila da vam pored par kostima za kupanje, peškira, nekoliko majici i bermuda, letnjnih haljina za devojčice i papuča ništa više i nije potrebno. Trenerke i patike skoro da i ne koristimo. Ako se nešto isprlja, operemo, a na suncu se sve brzo osuši. 

 

3. Pobrinite se da imate sve dokumente.

Skoro ste stigli na granicu kada ste otkrili da nemate pasoše sa sobom. Pa, to nam se već dogodilo. Ja sam mislila da ih je on uzeo, on je mislio da sam ja.  Uglavnom: nismo ih imali.

 

Prije nego krenete na odmor, dobro provjerite koji su vam sve dokumenti potrebni za put. Zatim pred sam polazak na put još jednom provjerite da li ih imate sa sobom. Najbolje da imate posebnu torbicu za dokumente, tako da je sve na jednom mjestu. 

 

4. Plan putovanja bi trebao biti fleksibilan.

Nekada ništa nisam prepuštala slučaju. Pažljivo sam planirala svaki korak na putu do konačne destinacije. Gdje ćemo praviti pauzu za kafu i užinu, gdje ćemo praviti WC pauze. Sve je bilo isplanirano u minut.

 

A kad smo jednom pogriješili skretanje i završili u sred cvjetnih polja, shvatila sam da skrenuti sa glavnog puta na sporedni i nije tako loše. Na odmoru smo i zapravo nam se nigdje ne žuri. I sporedni putevi su često mnogo ljepši.

 

Zato sada planiram samo otprilike, vremenom se više ne zamaram.

 

Kolona na granici? Pa šta. U autu pustimo omiljenu muziku.

 

Ako na odmor idete avionom ili drugim oblikom organizovanog prevoza, pobrinite se da na vrijeme budete na mjestu polaska. 

 

6. Ne planirajte svaku minutu odmora i uživajte u trenutku.

Ne bacajte sebi pijesak u oči: neće se svi složiti sa vašim planom. Isto tako, možda vam se neće raditi aktivnost koju ste planirali za taj dan, ili vrijeme neće biti odgovarajuće za planiranu aktivnost. Istovremeno ste u želji da što bolje iskoristite svoj odmor nagurali previše aktivnosti.

 

Počastite se spontanošću i ne pretjerujte.

 

Zajedno ste 24 sata dnevno i vjerovatno se nećete uvijek složiti oko svega. Odmor će biti manje stresan ako se za aktivnosti budete odlučivali u skladu sa trenutnim  raspoloženjem, a predloge budu davali svi članovi porodice.

 

Tako je kod nas: svako daje svoj predlog. Jedini uslov je da se radi o aktivnostima u kojima mogu svi da učestvuju.Tako ponekad dođe i na mene red da se ljuljam na ljuljašci.

 

Uživajte u zajedničkim trenucima. Zbližite se sa djecom, koju inače tokom godine stalno proganjate sa naredbama i pitanjima "da li si uradio domaći", "sredi sobu" i slično. Pitajte ih kako se osjećaju i pridružite im se u aktivnostima koje vole. Probudite dijete u sebi i bezbrižno se prepustite čarima ljeta. 

 

6. Priuštite sebi „digitalni detox” i oslobodite se krivice.

Kada sam prvi put u životu zatvorila kancelariju na mjesec dana, uprkos svim svojim strahovima ništa se loše nije desilo. Kompanija nije propala. Klijenti nas nisu napustili. Vrijeme nije stalo. Posao sam rasporedila na prije i posle odmora. I sve se nastavilo normalno.

 

I ne kvarite sebi odmor osjećajem krivice što niste na poslu.

Šef razumije. Klijenti razumiju. I oni su samo ljudi. I oni idu na odmor. Sve će vas čekati.

Na odmoru sklonite mobilne telefone, tablete i računare. Znam da nije lako. Meni je to prvi put u potpunosti uspjelo prošle godine: odmor bez telefona, interneta, Facebooka, e-maila, računara.

 

Fantastičan je osjećaj kad se oslobodiš zarobljenosti zvane „biti na raspolaganju“ u svakom trenutku.Tek tada počneš istinski da uživaš u odmoru: posmatraš i diviš se ljepoti prirode, uživaš u trenucima sa najdražima.

 

Ako vaš posao zahtijeva povremene provjere e-maila, pokušajte da odredite dio dana kada ćete to raditi i o tome obavijestite vaše saradnike. Ako je ikakao moguće pokušajte da se isključite za vrijeme odmora. U potpunosti.

 

7. Oživite romantiku, ali ne zaboravite ni sebe.

U svakodnevnoj trci sa obavezama na poslu i kod kuće, razgovor između partnera se vrti oko djece i za njih vezanih tema. Vremena za romantiku često nedostaje, ili o njoj čak i ne razmišljate.

 

Odmor je zato odlična prilika da se ponovo zbližite sa partnerom, probudite strast. Večera uz svijeće je uvijek dobra ideja: pripremite mu njegovo omiljeno jelo koje će biti još ukusnije ako ga poslužite na plaži za vrijeme zalaska sunca. Krenite na večernju šetnju i zaboravite na vrijeme posmatrajući zvezdano nebo. Prepustite se fantaziji i magiji ljeta.

 

Ali ne zaboravi ni sebe, 24 sata dnevno provodite sa svojim partnerom i djecom i lako može doći do kratkog spoja.

 

Na odmoru bez griže savjesti odvojite vrijeme samo za sebe.

Stavite sebe ispred svih članova porodice i priuštite sebi opuštajuću šetnju duž obale, uživajte u ispijanju jutarnje kafe u tišini sa pogledom na more, odmarajte u hladu čitajući dobru knjigu ...

 

Želim vam nezaboravan odmor!

 

Članak izražava stavove autora, i ne nužno i stavove Lovćen osiguranja AD.

 

Maja Golob

Maja Golob je autorka knjige “Ne čekajte vikend”, majka, supruga, uspješna poslovna žena, predavač i intuativni terapeut.

Share on Google+