Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Sve što trebate znati o održavanju bicikla

13. 10. 2020

Da biste mu produžili životni vijek i uštedjeli brige i novac.

 

Vožnja biciklom je zdrava za vas i okolinu, a takođe je i zabavna i brza. Ako ste i vi donijeli svoj bicikl iz garaže, koji je bio usamljen posljednjih nekoliko mjeseci, onda je važno da ga ponovo pravilno pripremite za vožnju. Naše savjete dijelimo sa vama.

Osnovni „kućni“ komplet za održavanje bicikla

Zamislite... sunce, svjež vazduh i točkove koji se okreću. Da biste osigurali da biciklističku idilu na putu do posla ili na izletu ne pokvari škripanje kočnica, pucanje pedala ili oštećenje zbog prazne gume, morate dobro voditi računa o svom biciklu i redovno ga održavati. 
 

Iz Biciklističkog Društva Rajd (SLO) kažu da je za većinu biciklista bez mnogo tehničkog znanja dovoljan višenamjenski alat sa osnovnim ključevima koji omogućavaju podešavanje položaja volana, visine i nagiba sjedišta.
 

Takođe, svaki biciklista treba da ima sve potrebno za zamjenu i popravku guma. To uključuje alat za uklanjanje guma, krpice, lijepak, dobru pumpu i sve što je potrebno za čišćenje i podmazivanje lanca, odnosno suhu krpu i ulje ili sprej za podmazivanje. Na internetu i u specijalizovanim prodavnicama bicikala možete lako pronaći različita ulja, ulja za lance i kočnice i svu ostalu dodatnu opremu za održavanje bicikla.

 

Osnovni set alata mora biti prilagođen biciklu. To znači da alati moraju odgovarati vijcima i maticama na vašem biciklu.

 

Opštu listu, koja će biti dovoljna za osnovne popravke modernih bicikala, čine sljedeći dodaci:

 • Imbus ključevi 4, 5 i 6 mm
 • Imbus ključevi 2, 2,5 i 3 mm za fino podešavanje,
 • poprečni i ravni odvijač,
 • ključ torx T25,
 • alat za lanac,
 • ključ za pedale, odnosno imbus ključ od 6 ili 8 mm ili otvoreni ključ od 15 mm.

Servis bicikala kod kuće

Kao što smo već rekli, kod kuće možete mnogo učiniti za svoj bicikl. Prije svake vožnje provjerite:

 • rad kočnica,
 • da li su najbitniji dijelovi dobro pričvršćeni (npr. prstenovi),
 • pritisak u gumama,
 • da li su pedale neoštećene i bez kvarova.

 „Oživljavanje“ bicikla nakon hibernacije

Imate osnovni set alata, ali koji je sledeći korak? U „KD Rajd“ kažu da morate osposobiti bicikl za ponovnu vožnju prije prve vožnje.  A sve počinje čišćenjem.
 

Nakon što se vaš bicikl mjesecima odmarao, prvo ga morate zaista dobro očistiti. To lako možete učiniti samo vodom i sapunom. Bicikl se može potpuno skvasiti i oprati vodom. Za to možete koristiti baštensko crijevo. Međutim, nemojte koristiti uređaje za čišćenje pod visokim pritiskom jer oni ispiraju ulje iz ležajeva i mogu oštetiti djelove bicikla.
 

Kada je bicikl čist, provjerite rad svih djelova i sistema bicikla. Sve mora da funkcioniše besprijekorno, inače može biti opasno.

 

Pored toga što ćete bicikl učiniti ljepšim i novijim, obezbjedićete i duži radni vijek.

 

Nakon čišćenja provjerite sljedeće:

 • Gume: naduvajte ih vazduhom, a zatim provjerite da li postoje rupe.
 • Točkovi: Okrenite bicikl naopako i okrenite točkove. Uvjerite se da se točkovi okreću pravo i da se ništa ne zaglavljuje.
 • Sjedište i volan: moraju biti čvrsto postavljeni, okrenuti ravno i ne smiju se pomjerati. Njihova visina se takođe mora prilagoditi u skladu sa tim.

 

Visinu sjedišta možete odrediti tako što ćete sjesti na biciklu i potpuno istegnuti nogu tako da petom cipele jedva dohvatite pedalu, a zatim napraviti jedan zaokret bicikla unazad bez pomjeranja karlice. Ako se vaša karlica tokom testa naginje lijevo i desno, to znači da je sjedišta postavljeno previsoko.
 

Podešavanje visine volana zavisi od pokretljivosti donjeg dijela leđa. U zavisnosti od toga, možete ga prilagoditi visini sjedišta ili do 15 cm nižoj od njega.
 

 • Prebacivanje: mora raditi glatko. Polako vozite kratki krug oko kuće i isprobajte različite brzine. 
 • Ručica kočnice: stisnite je nekoliko puta jako kako biste bili sigurni da kočnice dobro rade. Kočnice moraju dobro stajati na felnu i ne smeju se trljati o gumu. Takođe provjerite žice kočnica. Bolje je da pocijepana, oštećena kočiona žica pukne kod kuće nego na putu kada vozite većom brzinom.
 • Pritisak ovjesa: kod brdskih bicikala mora se takođe provjeravati pritisak ovjesa i vršiti redovni servisni pregled.

 

Obratite posebnu pažnju na rad kočnica, habanje lanca i obloga kočnica, jer su oni presudni za sigurnost.

 

Nakon što se bicikl očisti i sve radi kako treba, morate još podmazati bicikl. Najvažnije je podmazati lanac i podmazati kočnice kako bi bile što efikasnije.

Održavanje lanca

Lanac redovno podmazujte, otprilike na svakih 100 ili 200 km, i to samo sprejevima za bicikl.  Nikada ne koristite mašinsko ulje za podmazivanje lanca, jer veže prljavštinu sa puta. Takođe, nemojte koristiti WD-40, koji je zapravo odmašćivač ili rastvarač. U biciklizmu je WD-40 koristan uglavnom zato što može prodreti u male pukotine i prostore i vrlo dobro ih očistiti. Nakon upotrebe ostavlja tanak sloj ulja u ležajevima, ali isparava i ležaj ostaje suh.
 

Redovnom upotrebom, lanac može lako da izdrži najmanje 5.000 kilometara. Uz redovno održavanje, 1000 ili 2000 kilometara više. Dakle, ako niste profesionalni biciklista i ne vozite više od 5.000 kilometara godišnje i redovno čistite bicikl, lanac ne treba ni mijenjati svake sezone. Lanac i lančanici moraju biti suhi prije podmazivanja.
 

Preporučuje se čišćenje i podmazivanje lanca svako malo, nakon nekoliko vožnji, a ako pada kiša ili ako je blatnjavo, nakon svake vožnje. Najlakše je koristiti staru četkicu za zube za čišćenje prljavštine koja se nakuplja u pojedinačnim dijelovima lanca. Ovo takođe možete koristiti za čišćenje zupčanika. 

Bicikl takođe mora biti pravilno skladišten

Ako pravilno vodite računa o biciklu prije nego što ga sklonite, moći ćete da uštedite mnogo vremena, lošeg raspoloženja i prilično novca u biciklističkoj sezoni. Prvo očistite bicikl i uvjerite se da sve funkcioniše.

 

Ako ste jedan od neustrašivih biciklista i zimi vozite bicikl, redovno ispirajte bicikl ili ga barem obrišite vlažnom krpom, jer se na njemu nakuplja so, koja se u zimskim mjesecima posipa po putu.

Ne zaboravite na servis

Uprkos redovnom održavanju bicikla kod kuće, preporučuje se da ga odnesete u servisni centar za sve one popravke koje sami ne možete uraditi.
 

Skoro svi moderni bicikli imaju hidraulične disk kočnice. To znači da se sila od ručice kočnice do kočione čeljusti prenosi preko ulja u cijevi. Ako vazduh uđe u ulje, performanse kočnica se pogoršavaju. Upravo su kočnice presudne za sigurnost koje samo rijetki ljubitelji domaćih bicikala mogu „odzračiti“, pa obratite posebnu pažnju na ovo i servisirajte bicikl.
 

Inače, u vezi sa posjetom servisa, slijedite uputstva proizvođača ili prodavača. Obavezno ga posjetite svaki put kada utvrdite da nešto nije u redu sa vašim biciklom, odnosno kada primjetite neobične zvukove, zaglavljenja ili vidljiva oštećenja.
 

Učestalost posjeta takođe će zavisiti od broja pređenih kilometara i uslova u kojima vozite bicikl. Ako vozite češće i po lošem vremenu, istrošićete više lanaca, kočionih pločica i drugih dijelova bicikla.
 

Ako ste u mogućnosti, uradite servis na jesen, jer su tada manje gužve i pritisak na servisere je manji.
 

Zapravo mislite na bicikl na sličan način kao i na automobil. Biciklu je takođe potreban redovan servis, jer jedino tako može besprijekorno raditi. Isto kao i kod automobila.

 

Znate da kada je vaš bicikl čist, servisiran i redovno se održava, vrijedi više.

 

Izvor: Vse bo v redu

Share on Google+