Ako da se nosite sa ljetnim vrućinama

21. 7. 2017

 

Ljeto je u zamahu, donosimo vam nekoliko savjeta kako da se nosite sa vrućinama.

 

1. Nosite laganu, prozračnu i svijetlu odjeću koja će reflektovati toplotu i sunčevu svjetlost.

 

2. Pijte dovoljno tečnosti, ali izbjegavajte pića sa kofeinom i velikom količinom šećera, te pića s visokim procentom alkohola. Preporučuje se ispijanje jedne čaše hladne vode prije uživanja u pivu, a svakom piću dobro je dodati malo soka od limuna koji osim što osvježava ima i antibakterijsko djelovanje.  

 

3. Budite u hladu da biste izbjegli opekotine od sunca i pratite jesu li osobe oko vas dobile sunčanicu (simptomi uključuju ubrzano disanje, glavobolje i smušenost). Ako je potrebno, odmah potražite ljekarsku pomoć.

 

4. Izbjegavajte ljutu, začinjenu i masnu hranu. Prednost uvijek dajte kuvanoj hrani, povrću i voću, salatama te laganim varivima i supama. Lubenica je izvrstan ljetni izbor jer će vas osvježiti vodom i vitaminima, a lagana je i odličnog je ukusa. Od mesa najbolji izbor su piletina i puretina.

 

5. Napunite kadu ili kantu sa puno hladne vode koja će prilikom isparavanja rashladiti vazduh u vašem stambenom prostoru.

 

6. Otvorite prozore radi provjetravanja, navucite zastore i time stvorite hlad.

 

7. Pobrinite se da kućni ljubimci imaju dovoljno vode i hlada.

 

8. Postavite nižu temperaturu hladnjaka.

 

9. Ne naprežite se i izbjegavajte naporne aktivnosti.

 

10. Ugovorite osiguranje automobilske asistencije koje vam obezbjeđuje 24-časovnu pomoć na putu kao zaštitu od mogućih neprijatnosti pri korištenju motornog vozila u zemlji i inostranstvu, i bezbrižno krenite na zasluženi godišnji odmor.

Share on Google+