Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Mladi i motor

25. 5. 2018Šta predstavlja veći rizik, odlazak djeteta od roditelja ili njegova želja za motorom?

U jednom momentu tokom odrastanja, roditelji se suočavaju sa željom djeteta za motorom. I šta napraviti tada? Teško je odlučiti da li kupiti djetetu motor ili ne, ali možemo vam pomoći u tome odgovarajući na neka osnovna pitanja.

Prva vožnja biciklom

Kada je riječ o motorima potrebno je da mladi prvo savladaju vožnju bicikla u saobraćaju. Zadatak roditelja je da djecu na vrijeme nauče da savladaju vožnju bicikla. Otprilike, djeca od četiri godine starosti su dovoljno velika za biciklo, tada su im ruke dovoljno velike da mogu dohvatiti kočnicu.
 

Pomoćni točkići na duge staze nisu dobro rješenje, jer djeci vožnja bicikla sa pomoćnim točkićima ne daje pravi osjećaj vožnje i na taj način djeca stvaraju pogrešnu sliku o samoj vožnji.
 

Kada je dijete u stanju da bez problema vozi bicikl nizbrdo, da pravilno mjenja pravce tokom vožnje, da vozi sa jednom ispruženom rukom, i kada se u saobraćaju ponaša sigurno, tek tada je dijete zrelo za motor.

Koji motor kupiti?

Skuter je najlakši za upravljanje, jer ima automatsko kvačilo i kontinuirani varijabilni prenos. Obije kočnice se nalaze na upravljaču, isto kao i na biciklu. Obzirom da za upravljanje ovim motorom nisu potrebne neke posebne vještine, mlad vozač može da se skoncentriše na saobraćaj oko sebe.
 

Klasični moped, koji ima brzine i kvačilo, zahtjeva malo više vještine, koja je lako savladiva. Ipak, prvi čas može biti naporan.
 

Možda je najmudrije pratiti trendove, i na mlade uticati da izaberu motor na električni pogon?! Električni motori su dobra opcija, a i ubrzanje im je veoma dobro. Izbor električnih baterija za motor nije problem, a jedno punjenje može zadovoljiti trenutne tinejdžerske potrebe za vožnjom. Na ovaj način mladi uče kako da planiraju vožnju, kako da budu ekonomični. Ove osobine će im dobro doći za kasniji period, jer i proizvodnja automobila ide u pravcu pogona na struju.

Sporo ili brzo?

Još jedna dilema. Motori su podijeljeni u dvije kategorije. U prvu spadaju oni motori kojima je maksimalna brzina 25 km/h. Za njih registracija nije potrebna, i mogu da se kreću biciklističkom stazom. Za kretanje u saobraćaju je suviše spor. Na našim prostorima kultura u saobraćaju je na niskom nivou, jer većina vozača nije u stanju da poštuje vozače motora čija brzina motora je manja od automobila.
 

U drugu kategoriju spadaju motori čija je maksimalna brzina 45 km/h, i za njih je potrebna registracija. Osiguranje je potrebno jer osiguranje od odgovornosti znači sigurnost. 45 km/h je dovoljno brzo da se krećete u saobraćaju, ili da prolazite raskrsnice. Ovi motori ne mogu da se voze biciklističkim trakama.

A bezbjednost?

Često potcjenjujemo djecu i zaboravljamo kako oni brzo usvajaju nova znanja i intuitivno uče. Bez obzira na to, oni nemaju dovoljno iskustva da bi znali da opasnosti dolaze sa različitih strana. Pozitivan primjer roditelja je uvijek dobrodošao. U saobraćaju moramo biti svjesni činjenice da ljudi griješe, ponekad zbog neznanja, često zbog bezobrazluka, pa čak mogu i da odlutaju u mislima.
 

Ukoliko roditelj prolazi dok je na semaforu crveno svjetlo, telefonira dok vozi, ne pali žmigavce prilikom skretanja, ne zaustavlja automobil na pješačkom prelazu, i stalno ga nerviraju ostali učesnici u saobraćaju, onda to nije dobar primjer za djecu. Na osnovu takvog ponašanja teško možete očekivati da će dijete usvojite pravila ponašanja u saobraćaju, da će biti odgovorno i da će proći bez povreda u saobraćaju.
 

Vožnja motorom predstavlja rizik, jer tijelo vozača nije zaštićeno. Svaka greška može da zaboli i ostavi posledice na tijelu. To su činjenice. Zaštitna oprema (kaciga, jakna sa štitnicima, rukavice) samo do određene mjere štite od povreda. Roditelji mogu mladog vozača da nauče ponašanju u saobraćaju samo ukoliko su i oni sami dobri vozači motora. Ukoliko roditelji nisu vješti u vožnji motorom, potrebno je da angažuju instruktora vožnje koji će ih pripremiti za polaganje ispita iz vožnje motora. Na ovaj način mladi će savladati osnove vožnje, kao i bezbjedno ponašanje u saobraćaju. Neophodno je učiti kroz iskustvo.
 

Obuka nije skupa, to je investicija u bezbjednost koja vrijedi uloženog novca.
 

Zadnja, ali ne manje važna jeste činjenica da dovoljno rano upoznavanje sa saobraćajem olakšava život u kasnijem periodu.

 

O AUTORU: MITJA GUSTINČIČ

Mitja Gustinčić specijalizovani turistički novinar sa 35 godina staža. Koautor niza vodiča za moto izlete i autor priručnika „Magister vožnje motocikla“, jedine slovenačke knjige o vožnji motora. Pokrenuo je motoristički časopis motoSI. Iskustva u vožnji motora i automobila je sticao na brzinskim trkama. Na cesti je miran vozač.

Share on Google+