Na put sa djecom

22. 8. 2017

 

Putovanje sa djecom može biti fantastičan način da se još više zbližite sa njima, pokažete im svijet, stvorite zajedničke uspomene i lijepa sjećanja, i potaknete njihov osjećaj za avanturu.

 

Na žalost, putovanje sa djecom znači i dugo sjedenje na jednom mjestu, u automobilu, avionu, autobusu ili vozu. I koliko ćete samo puta čuti „ Jesmo li stigli?“ ili “Koliko još ima do ….?“. Naoružajte se strpljenjem, jer ih ni jedan odgovor neće zadovoljiti, i pitanja će se ponavljati sve do dolaska na destinaciju.

 

Najbolji način da putovanje bude ugodno i vama i djeci je da ih zabavite na različite načine. Mi donosimo nekoliko savjeta:

 

1. Muzika - Muzika ima umirujući efekt, i to naročito na djecu. Prije putovanje provjerite jeste li ponijeli zalihe omiljenih CD-ova za putovanje. Ako putujete avionom, vozom ili autobusom, pobrinite se da sa sobom imate mp3 player, ili barem mobitel sa dovoljnom količinom muzike za put. I naravno, ne zaboravite slušalice.

 

2. Audio priče za djecu – Mogu trajati satima, odlična su pomoć za umorne roditelje na putovanju. Djeca će uživati slušajući ih.

 

3. Grickalice – Ponesite razne grickalice, i to one zdrave: voće ili orašaste plodove. Grisini štapići su jako dobri ako djeca osjećaju mučninu za vrijeme vožnje. Ne nudite slatkiše, jer bi to moglo uznemiriti male stomačiće u vožnji.

 

4. Igre – Ne, ne mislimo na Nintendo ili PSP! Ovdje se radi o igri u kojoj djeca koriste maštu. To može biti igra pogađanja prvog broja registarskih tablica ostalih automobila na cesti, ili igra u kojoj jedan igrač zamišlja neki predmet, a drugi pogađa postavljajući pitanja. Sa manjom djecom možete igrati igru „na slovo, na slovo“. Koju god da odaberete i vi ćete se zasigurno dobro zabaviti. 

 

5. Slagalice – ovo je odličan način da zabavite manju djecu. U prodaji možete naći knjige slagalice prilagođene različitim uzrastima. Veoma su zgodne za ponijeti u ručnoj torbi, a djeca ih jako vole. Ukoliko dijete osjeća mučninu u vožnji, izbjegavajte koristiti ovu igračku dok ste u pokretu. Iskoristite je na kratkim pauzama.

 

6. Planirajte putovanje mudro - Pri tome imajte u vidu dnevni raspored spavanja i obroka djeteta i pokušajte prilagoditi vrijeme polaska, npr. vremenu spavanja, a ne hranjenja. Sa djecom na put krenite na vrijeme, što je moguće ranije. Ponesite omiljeni jastuk vašeg djeteta, to će pomoći da lakše zaspi u putu.

 

7. Pravite česte pauze - To zapravo i nije realno ukoliko putujete avionom, ali može biti od velike pomoći pri putovanju automobilom. Nažalost, tako će putovanje duže trajati, ali djeci će dobro doći kratke pauze. Izlazak iz auta i kratka šetnja, ili razgledanje krajolika će učiniti putovanje mnogo ugodnijim za dijete.

 

I naravno, ukoliko putujete u inostranstvo, obavezno ugovorite osiguranje na putovanju Lovćen osiguranja!
 

Izvor: www.roditeljstvo.com

 

Share on Google+