Pripreme za bezbrižan odlazak na odmor automobilom

4. 7. 2017


 

Kada krenemo na put automobilom, mnogi od nas pomisle: "Šta ako mi se auto na putu pokvari? Šta da uradim u slučaju saobraćajne nesreće?" A odgovor je jednostavan. Samo se treba osigurati. Na putovanju, godišnjem odmoru, sigurnost i bezbrižnost su preduslovi za prijatan odmor.

Preventivni pregled vozila

Prije odlaska na putovanja odvedite vašeg čeličnog ljubimca na preventivni servis. Potrebno je da provjerite sljedeće: nivo rashladne tečnosti, nivo ulja, pritisak u gumama (uključujući i rezervnu) i klima uređaj. Savjet: ukoliko automobil natovarite sa stvarima, pritisak u gumama se povećava za 0,2 bara.

Potrebni dokumenti prije polaska na put

Pasoš: Provjerite datum važenja vašeg pasoša. Savjet: napravite kopiju ličnih dokumenata, jer će vam u slučaju gubitka ili krađe ličnih dokumenata kopija omogućiti lakšu identifikaciju.

 

Ugovorite automobilsku asistenciju:

Sa asistencijom Lovćen osiguranja bez brige krenite na put, bilo da se radi o kraćoj relaciji ili je putovanje do vaše željene destinacije 200 kilometara ili više.  Jer čak i ako se nešto nepredviđeno desi tokom vožnje, automobilska asistencija je od vas udaljena samo jedan poziv, bez obzira koliko je sati. Pomoć u slučaju manjeg kvara, prevoz i šlep vozila, troškovi hotelskog smeštaja i korišćenja zamjenskog vozila, novčana pozajmica za popravku vozila u inostranstvu, samo su neke od asistencijskih usluga koje mi imamo u ponudi. 

 

Zelena karta: Uvijek je potrebna prilikom ulaska u zemlje članice sistema Zelene karte. Služi za jednostavnu razmjenu podataka o osiguranju od autoodgovornosti sa mogućim učesnicima u saobraćajnoj nezgodi.

 

Evropski izveštaj o saobraćanoj nezgodi Osiguravajuće kuće u cijeloj Evropi izdaju ovaj obrazac prilikom ugovaranja osiguranja od autoodgovornosti. Zbog jedinstvenog sadržaja i brojevima označenih rubrika obrazac je primjenljiv kod različitih vrsta saobraćajnih nezgoda i u slučajevima kada su učesnici saobraćajne nezgode iz različitih država: pojedine rubrike imaju prevod u svim jezičkim verzijama. 

 

Putno osiguranje: u slučaju nezgode sa povredama ili iznenadne bolesti kod kojih je potrebna medicinska pomoć i prevoz u bolnicu ili na kućno liječenje, osiguranje vam može uštediti znatne troškove. 

 

Dovoljno je da se desi i mali sudar na parkingu ili da naletite u gužvu na semaforu. U stranoj zemlji, gdje ne poznajete nikoga, svaka nezgoda je još neprijatnija. Najvažniji koraci koje je potrebno da uradite u slučaju nezgode su: 

 

Prvo osigurajte mjesto nezgode;

• Pozovite hitnu pomoć ako ima povrijeđenih lica, sigurnosnim trouglom označite mjesto nezgode, obucite reflektujući prsluk, koji je takođe dio obaveznog paketa prve pomoći;

 

• Sa učesnicima u saobraćajnoj nezgodi razmijenite lične podatke, podatke o osiguranju i vozilu, a zatim pravilno ispunite Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi;

 

• Fotografišite primjerak  Zelene karte ili polisu osiguranja učesnika koji je doveo do saobraćajne nesreće; 

 

• Ukoliko je moguće, na mjestu saobraćajne nezgode napravite nekoliko fotografija koje što tačnije prikazuju mjesto nezgode. 

 

Na kraju ostaje samo da vam iz Lovćen osiguranja poželimo srećan put i prijatan odmor!

Share on Google+