Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

PROTIVPOŽARNI ALARMI: ZAŠTO IH JE DOBRO IMATI?

4. 5. 2018

Kada se pojavi vatra u domaćinstvu svaka minuta je bitna. Protivpožarni alarm može bitno skratiti vrijeme dolaska vatrogasaca.

 

Pojavila se vatra u kući. Od pet do deset minuta  je potrebno da vatra zahvati većinu lako zapaljivog materijala, koji se nalaze u domaćinstvu. Ovo je požar u početku. U prosjeku, vatrogasci na mjesto požara stižu za sedam minuta. Međutim, kada dispečeri prime poziv o požaru, tada se već vatra razbuktala. To znači da vatrogasci stižu na lice mjesta nakon 15 ili više minuta od početka izbijanja požara. Ovi minuti predstavljaju dragocijeno vrijeme koje detektori, ako su pozicionirani na pravom mjestu, mogu uštedjeti.

 

 

Detektori dima, ukoliko su tehnički ispravni, mogu na vrijeme da upozore na opasanost od požara i dosta skrate vrijeme gašenja požara. Ukoliko niste prilikom gradnje kuće ili stana, mislili na zaštitu od požara imate opciju da instalirate detektore koji rade na baterije, a visokog su kvaliteta.

 

Nisu svi detektori pogodni za sve prostorije

Detektore dima za domaćinstvo možete pronaći u bolje snabdijevenim radnjama sa tehničkom robom, kao i na specijalizovanim sajtovima. Prije same kupovine, raspitajte se o vrstama detektora u zavisnosti od vaših zahtjeva i funkcionalnosti stambenog prostora, kao i koje mjesto u stanu je najpogodnije za instaliranje detektora. 

 

Nepravilan izbor detektora može prouzrokovati veliki broj lažnih alarma. U domaćinstvima se to dešava kada instalirate detektore za dim u kuhinji. U kuhinji se isključivo instaliraju detektori temperature.

 

U zavisnosti od vrste prijetnje i namjene prostorije, postoje različiti tipovi detektora:

  • detektor temperature, koji detektuje masne eksplozije u kuhinji, garaži i ostalim prostorijama;
  • optički detektor koji detektuje dim i pogodan je za sve prostorije;
  • detektor ugljen-monoksida ukoliko imate šporet, kamin ili neki drugi uređaj za grijanje na fosilna goriva. Instalirajte ga u prostoriji gdje postoji mogućnost curenja ugljen-monoksida.

Ne savjetujemo vam da kombinujete detektore za dim i ugljen-monoksid, jer određeni tip detektora ide u odgovarajuću prostoriju.

 

Preporučujemo vam da instalirate detektore u kuhinji, dnevnom boravku, spavaćoj sobi kao i u svim prostorijama u kojima se nalaze električni aparati koji mogu izazvati požar ili curenje ugljen-monoksida.

 

Detektori dima i temperature moraju uvijek biti instalirani na plafonu.

 

Detektori na baterije su jednostavni za instaliranje. Kod njih postoji opcija da se povežu bežično. Bežično povezivanje služi za prenos alarma između detektora. Ukoliko se jedan od detektora aktivira, istovremeno se aktiviraju svi detektori koji su sa njim povezani. Bežično povezane detektore lako možete nadograditi sa opcijom prenosa signala na mobilni uređaj ili na sigurnosne sisteme za obaviještavanje o opasnosti. U sistem unesete telefonske brojeve osoba za koje želite da budu obaviješteni u slučaju aktiviranja alarma (telefonske brojeve članova porodice, komšija, prijatelja ili vatrogasaca).

 

Koliko će biti efikasni detektori zavisi od toga da li ih redovno održavate ili ne.

 

Morate redovno da provjeravate stanje baterije detektora i nakon isteka roka trajanja detektore zamijenite. Svaki detektor na sebi mora imati tačno označen rok trajanja, a taj period obično iznosi deset godina od početka korištenja.

Share on Google+