Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Redovno održavanje doma je neophodno

11. 3. 2020


 

Starajte se za sigurnost svog doma a imaćete i manje komplikacija prilikom osiguranja.

Izbjegnite loše iskustvo kada, na primjer, pukne cijev i voda poplavi kupatilo, a osiguravajuće društvo iskomplikuje naplatu štete ili je čak i odbije, jer je utvrdilo da je cijev istrošena i loše održavana. Objašnjavamo zašto je redovno održavanje doma neophodno i zašto osiguravajuće društvo ne pokriva štete usljed dotrajalosti.

Šta pokriva osiguranje doma?

Osiguranjem doma kupujete sigurnost. Ako se desi nepredvidljiv ili čak i katastrofalan događaj na koji ne možete da utičete, za povraćaj štete pobrinuće se osiguravajuće društvo a trošak nećete platiti Vi. Tako možete da nadoknadite svoje oštećene stvari bez dugoročnih finansijskih posljedica.
 

Prema zakonu, slučaj osiguranja mora da bude neočekivan i nezavistan od vaše volje:  npr. kada vam grad ošteti krov, drvo padne na krov, grom udari u kuću, mašina za veš se pokvari i iz nje iscuri voda…itd. Na sve ove događaje ne možete da utičete, ali možete da se osigurate.
 

Osiguranje ne može da bude zamjena za redovno održavanje doma i zato ne pokriva štete koje nastanu usljed dotrajalosti, zastarjelosti, nemara itd., pošto i takvu vrstu štete možete da očekujete u svom domu.
 

Kako se prihvatiti održavanja doma?

Da biste izbjegli probleme prilikom isplate štete, neophodno je da svoj dom redovno održavate. Naši procjenitelji navode neke od ključnih djelova vaše kuće u kojima dotrajalost često dovodi do problema, što takođe može dovesti do potencijalnih komplikacija prilikom isplate štete i ujedno savjetuju kako ih možete izbjeći.

  • Održavanje krova

Redovni pregled krova jeste prvo što možete da uradite sami. Možda će biti dovoljan i detaljan vizuelni pregled. Ako primijetite bilo šta neobično, na primjer, pomjereno sljeme krova ili pomjereni crijep, ivicu koja štrči ili uvijeni oluk, odmah to popravite ili naručite popravku. Osiguravajuće društvo ne pokriva štetu koja nastane zbog prokišnjavanja krova.
 

Savjetujemo vam da krov pregledate i nakon svake veće padavine. Provjerite stanje oluka i po potrebi ih očistite.
 

Obavite jesenje čišćenje oluka i uklonite opalo lišće prije većih padavina, inače postoji opasnost da vam padavinska voda poplavi stan.

Ako vam padavinska voda poplavi stan jer niste uklonili lišće koje se neko vrijeme sakupljalo u olucima, moglo bi da se desi da osiguravajuće društvo odbije nadoknadu štete. Naravno, to ne važi u slučaju da vam u očišćene oluke oluja nanese lišće i uzrokuje začepljenje. Tada osiguravajuće društvo pokriva štetu.
 

Razmislite i o tome da li je vrijeme da se vaš krov zamijeni novim. Prosječni vijek trajanja krova zavisiće od tipa i materijala vašeg krovnog pokrivača, zato se ponašajte prema uputstvima proizvođača.
 

  • Održavanje cijevi, kablova, čvorova, instalacija i uređaja priključenih na te instalacije...

To ne znači da sve instalacije, cijevi i čvorove morate stalno da pregledate. Ako je ugradnja izvedena stručno i od kvalitetnih materijala, njihov vijek trajanja može da bude dug. To generalno važi za materijale cijevi koje se danas ugrađuju u novoizgrađene građevine. Međutim, to nije slučaj sa raznim sredstvima za zaptivanje, ventilima, drugim djelovima instalacija i uređajima kao što su toplotna pumpa, bojler, hidrofor itd., koji se amortiziraju brže i mogu da uzrokuju probleme već nekoliko godina nakon ugradnje. Zato je važno i da sve nabrojano pravilno koristite i čim primijetite, otklanite sve manje nedostatke.
 

U slučaju cijevi to znači da u njih ne sipate masnoće, naročito ne vruće ulje, ostatke hrane, talog od kafe itd. Ako se cijevi začepe, nemojte čekati da šteta bude veća nego odmah preduzmite određene mjere. Ako se zapuši mrežica na slavini, ili voda ne otiče iz sudopere, i sami možete da se latite posla.
 

Sve zahtjevnije popravke, kao što je zamjena puknutog umivaonika ili popravka ventila koji ne zaptiva, radije prepustite vodoinstalateru. U tome može da vam pomogne i asistencija u domu.
 

Stvari brzo mogu da krenu po zlu i razne improvizacije mogu biti uzrok kvara.
 

Osiguranje od izliva vode pokriva štetu ako se cijevi ili uređaji oštete ili zapuše, u slučaju da takve uređaje i cijevi redovno održavate.

  • Održavanje spoljne strane prozora i vrata

Prozori i vrata najvišeg kvaliteta koja su stručno ugrađena mogu imati dug vijek trajanja, i do 40 godina, ali samo ako ih dobro održavate. Kod prozora morate da se postarate da nema promaje kako ne bi lupali, jer se tako oštećuju a mogu i da se razbiju.
 

Kada je najavljena oluja ili ako niste kod kuće, ne ostavljajte otvorene prozore.

Kroz otvorene prozore vjetar u kuću nanosi vodu koja vam oštećuje parket. Osiguranje doma ne pokriva ovakvu štetu, pošto je nastala zato što ste vi zaboravili da zatvorite prozore. Šteta bi bila nadoknađena ako oluja ošteti/razbije prozor i kroz otvor nanese vodu.
 

  • Održavanje fasade

Kao i kod svega do sada spomenutog i kod fasade je ključno profesionalno izvođenje radova i kvalitet materijala. Ako su ovi uslovi ispunjeni, po mišljenju naših stručnjaka možete da budete mirni i do 70 godina, naravno u zavisnosti od tipa samog fasadnog omotača. Ali, da bi fasada tako dugo trajala, morate redovno da je održavate čišćenjem, a po potrebi i nanošenjem novog sloja boje. Vodite računa da se po njoj recimo ne sliva voda sa balkona ili sa potprozorskih okvira.

  • Održavanje doma

Da rezimiramo zapisano: biti dobar domaćin znači da vodite računa o tome da su svi radovi u kući stručno izvršeni i da stvari koristite u skladu sa uputstvima proizvođača.  Kada primijetite neki kvar, odmah preduzmite odgovarajuće mjere i nemojte čekati da se šteta poveća.
 

Nemojte biti sam svoj majstor. Može vam pomoći i asistencija doma. Provjerite u kojim slučajevima vam je na raspolaganju asistencija u domu.

Na ovaj način osiguraćete da vaš dom bude bezbjedan i da nema komplikacija prilikom nadoknade štete koju niste mogli sami da spriječite.
 

Pročitajte više o tome kako u kući možete da spriječite buđ ili kako da otčepite odvod.

 

 

 

 

Share on Google+