Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Osiguranje stambenih pokretnosti

Predmet osiguranja

Predmet osiguranja su stambene i druge pokretnosti u stalno naseljenim stanovima i kućama koje su u vlasništvu osiguranika i članova njegovog domaćinstva ili su kod njih u najmu. Može se ugovoriti i osiguranje stvari u kućama i stanovima koji nisu stalno naseljeni (kuće za odmor, vikendice i sl.).


Osiguranjem stambenih pokretnosti mogu se osigurati sve pokretnosti, dakle oprema stana i lične stvari u stanovima i pomoćnim prostorima, gotovina, dragocjenosti, umjetnički predmeti, vrijedonosni papiri, kolekcije i dokumenti smješteni u stanovima.

 

Dodatno se mogu osigurati i boje na zidu i razne vidljive zidne, plafonske i podne obloge, kao i lom ili pucanje prozora, vrata, staklenih zidova i pregrada u stanovima.
 

Osigurane opasnosti

Osiguranje stambenih pokretnosti nudi pokriće od većine opasnosti koje mogu zadesiti imovinu u našem domu. Najčešće opasnosti su: požar, oluja, grad (tuča), izliv vode, udar groma, eksplozija. Neki dijelovi Crne Gore više su ugroženi od poplave ili odrona zemlje, a u drugima opasnost zimi predstavlja snijeg. Međutim, opasnosti mogu stići i sa drugih strana. Među malo vjerojatne, ali ipak moguće, spadaju pad letilice. Učesnici raznih manifestacija i demonstracija mogu postati grupa koja može uništiti i oštetiti stvari u kući. U zadnje vrijeme su vjerojatnije, a nažalost i sve češće, provalne krađe u stanovima i u kućama, ali i razbojnička otimanja novca, dragocjenosti i ostalih stvari. Uz navedene opasnosti, osnovno osiguranje stambenih pokretnosti uključuje i osiguranje odgovornosti kojim osiguravač pokriva odštetne zahtjeve trećih lica kojima je osiguranik svojim postupcima nenamjerno prouzrokovao štetu. Osiguravač pokriva i štete koje trećim licima, osim osiguranika, prouzrokuju članovi njegove familije koji žive s njim u zajedničkom domaćinstvu, kao i osiguranikove domaće životinje koje ne koristi u komercijalne svrhe.

 

Dodatna osiguravajuća pokrića

Obim osnovnog pokrića osiguranja stambenih pokretnosti može se uz plaćanje dodatne premije proširiti na: 

  • Pokriće štete na stvarima uzrokovane direktno ili posredno zbog zemljotresa
  • Osiguranje mašina i aparata u domaćinstvu (frižider, zamrzivač, mašina za pranje i sušenje, videorekorder, televizor i usisavač prašine) na način da su uz sve nabrojene osnovne opasnosti, osiguranjem pokrivene i štete nastale zbog uticaja mehaničkih sila, električne energije, grešaka u konstrukciji, materijalu ili izradi te pada ili prevrnuća
  • Štete koje nastanu na električnim aparatima (telefonski aparati, TV i radijske antenske naprave automatski otvarači vrata, interfoni, videofoni) i pripadajućim instalacijama u stanovima zbog nekontroliranog djelovanja električne struje
  • Osiguranje bicikala od krađe kad se nalaze izvan zaključanih osiguranih prostora.

Imate li pitanje?

Pošaljite poruku