Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

5 Vježbi poslušnosti za ugodniji život psa

26. 11. 2020

 

Poslušnost je korisna kako za psa tako i za vlasnika.

 

U starom sistemu, poslušnost psa shvatamo kao hod po poligonu gdje psa tjeramo da izvrši određenu radnju. Ovakav način dresiranja je zastario. Da bi dresiranje psa bilo korisno, pas mora da uživa u tome a dreser bi trebalo da prilagodi vježbe realnom životu jer će pas na taj način lakše da savlada vježbe. U ovom tekstu vam predstavljamo 5 vježbi za poslušnost psa.

 

Prednosti koje vam donosi trening za poslušnost

Ukoliko vježbe za poslušnost izvodite pravilno, poboljšaćete komunikacija između psa i vas. Dodatna korist je što ove vježbe predstavljaju mentalno veliki napor za psa.

 

Danas, većina pasa nije dovoljno mentalno zaposlena. Malo razmišljaju i ne rješavaju zahtjevne mentalne zadatke. Upravo zbog toga, učenje vježbi poslušnosti može biti odličan mentalni posao za psa.

 

Treća korist za psa jeste oslobađanje njegovog instinkta. Nakon svake uspješno obavljene vježbe nagradite psa. Nagrada u vidu loptice ili hrane predstavlja veliko zadovoljstvo za pseći instinkt.

 

Vježbe poslušnosti će doprinijeti boljoj komunikaciju sa psom, a osim toga predstavljaju i kvalitetno provedeno vrijeme sa psom. Nije dovoljno da sa psom „samo živite“ i da se pobrinete da 2 puta dnevno obavi svoje fiziološke potrebe.

 

Za psa je neophodno da kvaliteno provodi vrijeme sa vama kako bi odnos između vlasnika i psa bio zasnovan na povjerenju.

 

Vježbanje poslušnosti može predstavljati kvaliteno provedeno vrijeme.

 

Poslušnost je korisna ukoliko je naučena i savladana u različitim okruženjima (kuća, dvorište, gradske sredine, itd.) a ne samo na poligonu, jer pas ne živi na poligonu.

 

1.Vježba „čekanja“

Vježba čekanje je vrlo bitna za psa da je savlada. Ukoliko živite u gradskoj sredini, pas treba da savlada čekanje. To znači da kada otvorite vrata, pas ne treba istog trena da potrči prema njima. Ne iz razloga što on to doživljava kao naredbu vlasnika, već da ne bi istrčao na cestu gdje ga može udariti automobil i može ugroziti ostale ljude.

 

Često smo svjedoci situacije kada pas iskače iz gepeke čim vlasnik otvori vrata. U tom trenutku može naići automobil i udariti psa. A sve samo zato jer pas nije savladao vježbu čekanja.

 

2. Komanda „odziv“

Svako želi da ima slobodnog psa koji veselo trči. Ipak, rijetko ko zna naučiti psa da bude poslušan tako da mu se odazove na poziv.

 

Ukoliko psa ne naučite dobrom, brzom i pouzdanom odzivu, on nikada neće uživati u slobodi. Uvijek će morati da bude na povodcu ili će bez povodca biti samo onda kada u blizini nema drugog psa ili neke druge životinje.

 

3. Komanda „lezi“

Veoma je važno da pas što ranije savlada ovu vježbu. Za psa će čekanje, kao što je ono ispred prodavnice od 10-15 minuta, biti mnogo lakše ukoliko nauči da legne na komandu. Isto važi u situaciji kada razgovarate sa nekim a pas je nervozan – naredite mu da legne.

 

4. Komanda zabarane „fuj“

Jednostavno rečeno, naučite psa da ne jede sve što pronađe na zemlji. Moguće je da se na podu zatekne neki otrov od kojeg pas može umrijeti. Pas mora biti upoznat sa komandom „fuj“ i da zna da odmah ispljune ono što je stavio u usta.

 

Riječ „fuj“možete naravno zamijeniti i sa nekom drugom riječi, kao što je „ostavi“.

 

5. Komanda “u svoj prostor”

Ova vježba je korisna, naročito kada ste kod kuće. Bitno je da pas nauči biti poslušan i da se na ovu komandu vrati u svoj prostor, krevet ili boks.

 

Zašto je ova vježba korisna?

 

Ukoliko imate goste ili jednostavno želite mir, na taj način pas nije stalno u pokretu i zna kada treba da se povuče. Sposoban je da pronađe mjesto na koje će da legne i da sačeka.

 

Poslušnost mogu svi da treniraju

Vježbe poslušnosti su sjajne ako imaju smisla. A taj smisao nije samo u hodanju gore-dolje po poligonu. Vježba se stalno tokom života.

 

Ove vježbe su korisne za psa, bez obzira da li želite dresiranog psa, bolji odnos sa psom ili ga pripremate za takmičenje.

 

Poslušnost psa nije povezana sa uzgojem psa. Uzgoj psa je mnogo širi pojam o kojem će autor pisati u narednom tekstu.

  

Autor teksta: Jure Pribičević 

 

Jure Pribičevič je vlasnik i osnivač kompanije za uzgoj pasa Alfakan, vodič i instruktor pasa za spasavanje sa međunarodnim iskustvom, voditelj serije emisija o obuci i dresuri pasa: “Pažnja, dobri pse!”, stručnjak za dresuru pasa, koji je svojim znanjem i iskustvom prevaspitao hiljade problematičnih pasa u Sloveniji i inostranstvu, uključujući i psa predsjednika Kurdistana. 

 

Izvor: Vse bo v redu

 

Share on Google+