Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Savjeti za prvu pomoć u slučaju najčešćih povreda prilikom vožnje bicikla

8. 7. 2020

Biciklo kao vid „zelenog“ prevoza i rekracije sve je popularnije u Podgorici a i širom Crne Gore. Zbog nenadanih okolnosti, nepažnje ili neispravnosti bicikla dešavaju se povrede i veoma je važno znati pravilne korake u saniranju lakših povreda i prvoj pomoći pri težim povredama. U nastavku saznajte više o bezbjednosti pri vožnji bicikla i savjetima prve pomoći koje smo pripremili sa Crvenim Krstom Crne Gore.
 

Kako bismo prije svega preduprijedili sve moguće povrede važno je da poznajemo i pridržavamo se zakonskih pravila za bezbjedno učešće u saobraćaju kada ste na Vašem biciklu. Ključna pravila koje morate poštovati i time olakšati drugim učesnicima u saobraćaju da Vas opaze i pravilno zaobiđu ali koja će i Vama samima obezbijediti sigurniju i prijatniju vožnju pogotovo na međugradskim turama su:
 

- Bicikl mora da ima uključeno jedno bijelo svijetlo na prednjoj i jedno crveno svijetlo na zadnjoj strani, prilikom kretanja noću, ili u uslovima smanjene vidljivosti
 

-Zakonom je propisano da je na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina života
 

-Na lokalnim putevima i ulicama biciklom mogu samostalno upravljati djeca sa navršenih 14 godina života
 

-Vozač bicikla ne smije da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h.
 

-Vozač bicikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju.
 

-Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na magistralnom i regionalnom putu na glavi mora nositi vozač bicikla.
 

-Vozač bicikla koji se kreće kolovozom na javnom putu izvan naselja, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužan je koristiti prsluk sa svjetlosno-reflektujućim osobinama.
 

Kao vozači, pješaci, biciklisti moramo biti svjesni da smo svi ravnopravni učesnici u saobraćaju I obratiti pažnju jedni na druge kao I na sosptveno ponašanje u saobraćaju. Posebnu pažnju treba obratiti  na najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, kao što su pješaci, biciklisti i motociklisti.
 

Prilikom vožnje bicikla usljed tuđih ili vaših nepostupanja po pravilima saobraćaja, usljed nenadanih okolnosti, neispravnosti opreme ili nepažnje može doći do padova I sličnih nezgoda sa biciklom. Često takve nezgode prođu sa lakšim povredama, međutim dešavaju se I ozbiljnije povrede. Zato smo u saradnji sa Crveni Krstom Crne Gore pripremili set savjeta za prvu pomoć I sanaciju najčešćih povreda koje se dešavaju prilikom vožnje bicikla. Sliku možete I preuzeti sa našeg sajta, sačuvati je u telefonu I podsjetiti se I koristiti je kao kratki priručnik za navedene situacije.
 

 

 

 

Share on Google+