Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Ako još uvijek radi, nemojte ga bacati!

22. 6. 2020

Imamo nekoliko ideja kako možete upotrijebiti svoj stari mobilni telefon.
 

Stari pametni telefon možete pokušati prodati. Osim ako nije u pitanju iPhone ili ne previše star premium telefon sa Android operativnim sistemom, nećete dobiti mnogo za njega. Bar ne toliko, koliko je vrijedan, jer su subvencionisanje telefona operatera i inflacija novih modela učinili svoje. Naravno da nećete kupiti polovni telefon za nekoliko stotina eura, kad može dobiti novi za približnu cijenu kod operatera. Možete ga jednostavno pokloniti. Koje opcije još postoje?

Prvo provjerite bateriju

Ako je stari telefon stariji od godinu dana, isplati se pogledati njegovu bateriju. Stanje baterije nije lako provjeriti. Najbolja provjera je da vidite koliko dugo telefon traje nakon punjenja i da li je to vrijeme primjetno kraće nego što je nekad bilo. Jer ako je baterija previše slaba, trebate je zamijeniti ili koristiti stari telefon tako što će on uvijek biti priključen na napajanje.

Modernim telefonima ne možete sami zamijeniti bateriju, trebate posjetiti servisni centar. Ali prvo saznajte koliko će to koštati.

Stari pametni telefon postaje igračka

Uređaji osjetljivi na dodir su idealni za djecu koja brzo nauče ovu vrstu interakcije. Gotovo da i ne postoji dijete koje se radije ne bi igralo svojim telefonom ili tabletom nego igračkama.

Na raspolaganju je veliki broj mobilnih igrica, kod kojih morate biti oprezni, da su pogodne za djecu. Ako „djetetov“ račun (Google ili Apple) nije povezan sa platnom karticom, ne može doći do štete. Pored igrica, na svoj stari telefon možete skinuti pjesme i videozapise posvećene djetetu.

Prije nego što svom djetetu date telefon, uklonite sve aplikacije i podatke za povezivanje Wi-Fi mreže iz njega. Najbolje je da vratite telefon na fabričke postavke, a zatim ručno izbrišete ono što možete i za šta mislite da nije prikladno ili potrebno za dijete.

Problem su samo igrice kojima je potrebna internet veza. U tom slučaju trebate ostaviti Wi-Fi postavke i instalirati postavke roditeljskog nadzora.
 

Stari telefon može postati konzola za igrice za čitavu porodicu, pogotovo ako ima opciju koja podržava prenos slike na veći ekran televizora.

Muzički uređaj

Pametni telefoni su digitalni muzički uređaji, a neki imaju ugrađen i FM radio. Ako ga nemaju, dostupne su internet radio stanice i servisi za striming muziku. Sve što trebate uraditi je instalirati muzičke foldere i radio aplikacije ili povezati telefon sa samostalnim skladištem digitalnog sadržaja (ako ga imate) ili na kućni računar, na kojem se nalazi muzička kolekcija.

Obzirom da su zvučnici telefona slabi, isplati se pogledati da li kod kuće imate neke korišćene zvučnike.

Stari pametni telefon može postati i automobilski muzički uređaj za puštanje muzike. U oba slučaja korisno je da je telefon priključen u struju, jer tako nećete morati brinuti o stanju još jednog uređaja. Ako nemate adapter za punjenje u automobilu, kupite ga – proizvodi „trećih“ proizvođača su jeftiniji od originalne opreme proizvođača telefona.
 

Dostupne su i aplikacije za upravljanje (kontrolu) različitih kućnih uređaja, tako da ova funkcionalnost zaista odgovara telefonu.

Kad nam nije stalo do telefona

Većina telefona nije otporna na grubo rukovanje, zato pazimo gdje i u koje svrhe ga koristimo. Međutim, starog telefona nam nije žao koliko novog. Palo nam je na pamet da možemo tako telefon staviti na biciklo i koristiti ga kao biciklistički kompjuter ili kao pomoćno sredstvo za vježbanje.

Postoji mnogo aplikacija, jedna od njih je Stravo, za koju mislimo da je dobra i prikladna za sve vrste rekreacije, a ne samo za biciklizam.

Biće teže pronaći način kako da montirate telefon na upravljač bicikla. Možete kupiti držač, a možete ga izraditi i sami ako imate dovoljno znanja.

Još uvijek je pogodan za komunikaciju

Korišćenje polovnog telefona u toku slobodnog vremena ima još jednu prednost. Ukoliko ste uklonili SIM karticu, niko vas neće ometati, ali ako se dogodi nesreća, i dalje možete nazvati broj za hitne slučajeve.

Ali hitni poziv nije jedina opcija telefoniranja sa starim telefonom.

Druga opcija je telefoniranje putem interneta koristeći usluge kao što je Viber. Iako mu treba Internet veza, to može biti Wi-Fi mreža koju u civilizovanom svijetu nije teško pronaći.

U svakodnevnom životu može vaš telefon preuzeti i funkciju elektronskog čitača knjiga pod uslovom da ima dovoljno veliki ekran ili da vam ne smeta čitanje na manjem ekranu.

Polovnom telefonu može biti brzo postavljena nadzorna kamera

Stari telefon možete brzo pretvoriti u odličnu nadzornu kameru. Sve što trebate učiniti je instalirati aplikaciju koja šalje slike preko vaše kućne ili mobilne internet mreže, poput IP Webcam. Jednostavna i spremna je za upotrebu čim je pokrenete. Na ekranu se vidi „slika“ kamere, a na dnu se prikazuje URL adresa, preko koje možete pratiti sliku na drugom uređaju.

To radi samo ako su oba na istoj mreži. Ako ne, prvo morate uspostaviti cloud uslugu Invideon i omogućiti na starom telefonu da video strim pošalje na mrežni server.

Telefon stavite na pogodno mjesto pomoću nosača sličnim onima koji se upotrebljavaju u automobilu, ali samo ako je u blizini prikladna, glatka površina. Držite objektiv kamere svog telefona na mjestu koje želite nadzirati i priključite telefon u utičnicu kako ne biste zavisili od izdržljivosti baterije.

 

Stari pametni telefon je još uvijek koristan iako na tržištu postoje novi, poboljšani modeli.
 

Koristite ga kao Wi-Fi pristupnu tačku

Polovni telefon također možete koristiti kao pristupnu tačku za ostale uređaje, posebno u zemljama u kojima je mobilni internet u romingu još uvijek skup.

Poređenja radi, u Bosni i Hercegovini biste za SIM karticu lokalnog operatera koji vam nudi do 15 GB mobilnog interneta za pet dana platili oko 2 eura, a za istu količinu bi u slučaju rominga platili na hiljade eura.

Kada se nađete u ovoj situaciji, isplati se provjeriti lokalnu ponudu, odabrati odgovarajuću i kupiti lokalnu SIM karticu i staviti je u polovni telefon. Zatim uključite pristupnu tačku i po potrebi promijenite naziv i lozinku za Wi-Fi mrežu, a zatim povežite ostale uređaje sa njom.

Gdje god da idete ili gdje god se nalazili, Wi-Fi je uvijek pristupan, ako su pristupne mreže lokalnih operatera.

 

Ako je telefon povezan na Wi-Fi mrežu, podržava funkciju Wi-Fi poziv, a to podržava i vaš operater, možete u inostranstvu zvati kao kod kuće.

 

Koristan je za mnoge stvari, ali ako vam ne treba ništa od gore navedenog, radije ga poklonite nego bacite.

Prije toga, iz njega izbrišite sve informacije, uključujući i lične informacije. Kako? Prvo uklonite memorijsku karticu i ako je nećete upotrebljavati na nekom drugom uređaju, formatirajte je sa kompjuterom prije nego što je ponovo ubacite. U sljedećem koraku resetujte telefon na fabričke postavke.

Stari pametni telefon možete staviti i u ladicu. Neka bude tamo u slučaju da se novi iz nekog razloga pokvari.

 

Autor teksta: Marjan Kodelja

Marjan Kodelja bavi se tehnološkim novinarstvom od 1997. Između ostalog, piše i za web stranicu  Tehnozvezdje, gdje opisuje i komentariše infotehnološke novosti, proizvode i trendove.

 

Izvor: Vse bo u redu

 

 

Share on Google+