Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Brzo ili sporo punjenje baterije?

6. 11. 2020

 Brzo punjenje baterije nije uvijek najbolji izbor.

 

Jedan od ključnih elemenata pametnih telefona ostaje baterija. Tačnije se zove akumulator, ali nećemo biti izbirljivi i držaćemo se prvog termina, koji se više upotrebljava. Prilikom kupovine mobilnog telefona, većinu nas još uvijek zanima "koliko traje baterija", a iako ovo nije zanemarljiv podatak, podjednako je važno koje punjenje podržava, kako da se brinemo o njenom trajanju i kako nam sam uređaj u tome pomaže.

 

 

Veći kapacitet baterije

Proizvođači pametnih telefona u prošloj godini su akcenat stavili na napretku punjenja i korišćenja prostora koji nude kućišta telefona. Srećom, entuzijazam su održali i tokom ove, pandemijske godine.

 

Tako se sada, kod većine mobilnih uređaja susrijećemo sa konkretno većim kapacitetom baterija nego prije dvije do tri godine.

 

Ni 5000 mAh nije više neobično, dok je to nekada bio gotovo nemoguć  kapacitet. I eksterne baterije, tj. powerbanks, često su imale manje zalihe. Čak i više od "zasićenja" ćelija, unaprijedili su i žičani i bežični način vraćanja energije ili punjenja.

 

Punjač je takođe važan

Još nedavno, kada bismo kupili telefon, nismo ni obraćali pažnju na to kakav je punjač uključen u kutiju, niti koliko bismo mogli ubrzati punjenje ako bi kupili moćniji telefon. Nekako smo bili navikli, da postupak punjenja baterije traje dva sata ili čak duže i da je najrazumnija taktika da uređaj ostavimo priključen na punjač preko noći.

 

Otvoreni protokoli za brzo punjenje Quick Charge i Power Delivery već su omogućili veće napone i više struje, što znači veću snagu i samim tim brže punjenje.

 

Nakon toga, proizvođači su počeli da razvijaju sopstvena rješenja, koja nažalost u većini slučajeva nisu međusobno kompatibilna, ali omogućavaju znatno više od standardizovanih. Tako smo sa 30 ili 33 W, što je danas već donja granica za oznaku brzog punjenja (pojedini proizvođači, uključujući Apple i Google i dalje hvale "brze" punjače snage 18 W), ponegdje već prešli na 45 W ili čak 65 W, što je uobičajeno kod tankih i laganih prenosnih računara. A dolaze nam i prvi telefoni sa više od 100 vati punjenja.

 

Kada birate telefon, provjerite šta njegov punjač omogućava, jer se upotreba može potpuno promijeniti ako se baterija napuni više od polovine za pola sata ili čak brže.

 

Brzo punjenje baterije

Sa tehničke tačke gledišta, brže punjenje ne znači samo povećanje napona i struje, već i određena podešavanja na samom telefonu i u bateriji, u suprotnom može postojati rizik od nesreće. Na kraju krajeva, riječ je o hemiji i znamo za slučajeve kada su baterije izgorjele.

 

Da bi lakše apsorbovali takvu količinu energije, kod telefona sa super brzim punjenjem baterije su podjelene na dva dijela. Imaju rashladnu komoru, a oko deset ili više senzora osiguravaju da se sa strujom ne dešava ništa čudno i da punjač smanji napon ako temperatura previše naraste.

 

Mnogi korisnici se pitaju šta će biti sa baterijom sa tako brzim dodavanjem energije dugoročno. Svakako, konstantno opterećenje sa većim naponima doprinosi bržem "starenju", a time i gubitku maksimalnog kapaciteta.

 

Međutim, kao što ćemo objasniti u nastavku, korisnik najviše uradi ako izbjegava punjenje preko 80 ili 90 posto, sto je za samu bateriju najteže.

 

Kada vam se ne žuri, možda neće biti suvišno priključiti mobilni telefon na sporiji punjač. Inače, nema ništa loše u jutarnoj ili večernoj rutini oko pola sata brzog punjenja (do dobrih 80 procenata).

 

Brzine bežičnog punjenja se takođe povećavaju

Brzine bežičnog punjenja (Qi) se povećavaju, a donedavno je standard bio 5 W, pa čak i sada na mnogim mjestima, na primjer u automobilima, imamo punjače koji ne mogu više od toga. Mnogi telefoni već podržavaju 10 ili 15 W, na primjer iPhone 7,5 W, ali neki (određeni modeli Huawei, Oneplus, Xiaomi ...) podržavaju još veće brojke.

 

Bežično ili induktivno punjenje oslanja se na prenos energije vazduhom kroz zavojnice punjača i telefona, što rezultira značajnim gubicima. Ti gubici se odražavaju kao toplota. Zbog toga se uz proces brzog bežičnog punjenja preporučuje aktivno hlađenje, i zato takvi punjači (baze) imaju ugrađen ventilator.

 

Bežično punjenje je najbolje koristiti za dodavanje deset ili dvadeset posto tokom rada u kancelariji ili tokom vožnje.

 

Optimizovano punjenje baterije

Sve više i više telefona u softveru dobija opciju tkz. optimizovanog punjenja baterije. Možete ga pronaći u postavkama telefona u odjeljku "Baterija" ili "Akumulator". Kada je uključen, prilagođava se načinu na koji se telefon puni upoznavanjem korisnikovih navika i uzimajući u obzir vrijeme.

 

Uglavnom se radi o noćnom punjenju, tako da se ne završava prebrzo, a zatim punjač ne dodaje stalno novu količinu energije kada telefon u stanju mirovanja izgubi malo napunjenosti.

 

Zbog toga optimizacija ne znači potpuno punjenje u jednom koraku. Naime, prvo puni bateriju do 80 posto, a zatim sačeka i ponovo započinje punjenje kasnije ili ujutro, tako da se potpuno napuni malo prije nego što korisnik prvi put uzme telefon u ruke i isključi ga iz kabela.

Vremenom, kako saznaje za korisnikovu rutinu, sati punjenja postaju još precizniji nego što su bili na početku.

 

Neki telefoni takođe omogućavaju podešavanje punjenja baterije do samo 90 ili čak samo 80 posto.

 

Punjenje baterije preko noći oštećuje je

Prethodnim pasusom već smo naznačili da klasično punjenje baterije preko noći i svako punjenje baterije do sto posto nisu najbolje za telefon. Kao što je bolje da čovjek jede manje obroke po nekoliko puta dnevno nego da se jednom napuni "do vrha", litijum-jonska baterija i njen hemijski sastav takođe uživaju u postepenom punjenju i ne vole prisiljavanje da se potpuno napune ili isprazne.

 

I potpuno punjenje i potpuno pražnjenje dovode bateriju do tačke gdje počne gubiti početna svojstva.

 

Prema riječima stručnjaka, za dobro stanje baterije, najbolje je puniti između 30 i 80 posto. Još bolje bi bilo između 50 i 70 posto, ali je to nepraktično za većinu korisnika. Ali ipak, nemojte čekati da procenat padne ispod 30 posto prije nego što uređaj priključite na napajanje i iskopčate ga kada dostigne 80 ili možda malo više posto.

 

Najbolje je izbjegavati punjenje posljednih 10 posto, koje naročito ide prilično sporo i opterećuje hemiju u bateriji.

 

Zagrijavanje telefona tokom punjenja nije rijetkost

Već smo spominjali zagrijavanje telefona kako u brzom žičnom tako i u bežičnom punjenju. To nije neobično i o tome ne treba previše brinuti, osim ako je uređaj zaista vruć na dodir, onda bi to mogao biti znak da nešto nije uredu i da je možda vrijeme da posjetite servisni centar.

 

Međutim, ako se telefon zagrije ili čak postane vruć tokom upotrebe kada nije priključen na struju, odvođenje toplote je signal da glavni procesor radi punim kapacitetom. Tokom igranja (grafički zahtjevnih) igrica, snimanja 4K ili 8K video zapisa, kao i pokretanja nekih drugih aplikacija, takva reakcija nije neobična.

 

Međutim, ako je telefon manje ili više u stanju mirovanja, ali se i dalje zagrijava, neophodno je saznati koja aplikacija ili proces radi u pozadini i zašto se to događa. To već znamo sa ličnih računara, a telefoni se u tom pogledu ne razlikuju mnogo, iako aplikacije imaju malo manje "slobode" onoga čemu mogu pristupiti i kako mogu raditi u pozadini u odnosu na računarske programe, kao i operativni sistem, bilo da je to Android ili iOS, obično osigurava da se ne troši previše sistemskih resursa.

 

Najbolje je brigu o pravilnom radu prepustiti operativnom sistemu. Međutim, ako određena aplikacija uzrokuje pregrijavanje i prekomjernu potrošnju baterije, potrebno je preduzeti mjere.

 

Pametni telefoni čuvaju puno podataka, zato provjerite kako možete smanjiti šanse za hakovanje telefona.

 

Autor teksta: Matjaž Ropret

 

 

Matjaž Ropert je osnivač, urednik i glavni autor tehnološkog web portala “Tehnozvezdje”, gdje pored pružanja novih informacija i korisnih savjeta, daje i ličnu perspektivu novim uređajima i uslugama.

 

Izvor: Vse bo v redu

 

Share on Google+