Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Jeste li izgrebali parket?

5. 11. 2020

Ne očajavajte, jer se parketu može vratiti prvobitni sjaj.

 

Kvalitetan parket može trajati decenijama, čemu takođe može pomoći pravilno održavanje. Ali šta učiniti kada se parket istroši? Kada izblijedi od starosti? Može li se parket obnoviti? Da li je moguće sanirati oštećenja od udaraca i popuniti pukotine? Odgovori će vas iznenaditi, jer parket ima devet mačjih života. 

 

Šta određuje životni vijek parketa?

Naš životni vijek malo zavisi od gena i malo od toga koliko zdravo živimo. Slično tome, životni vijek parketa zavisi i od vrste drveta i održavanja.

 

Najvažnija je vrsta drveta

Svi smo čuli za meku smreku i tvrdi hrast. Maslina se smatra najtvrđim drvetom, a tu su i bukva, jasen, javor i orah. Vrsta drveta je dobra garancija tvrdoće, ali takođe mnogo doprinosi uslovima u kojima je drvo raslo. U hladnijim klimatskim uslovima drvo raste sporije, čineći ga gušćim i čvršćim. Tako je, na primer, nizinska smreka mnogo mekša od planinske.

 

Tvrdoća drveta nije sve što je potrebno, jer  npr. bukva, za koju se vjeruje da je čvrsta, upija vlagu mnogo brže i zbog toga je manje pogodan izbor za parket. Iskusni šumari takođe vjeruju da je bitno odgovarajuće vrijeme sječe, jer se najbolje drvo sječe rano u proljeće kada sadrži najmanje sokova.

 

Prije izdrade parketa, drvo mora biti dovoljno suvo da se prestane skupljati i savijati i da poprima stabilan oblik.

 

Sve ovo mora da se uzme u obzir prije polaganja prve daske parketa.

 

Pravilno polaganje

Sljedeći faktor dugotrajnosti parketa je način postavljanja parketa. Kvalitetan parket postavlja se samo na čvrstu, ravnu i čistu površinu.

 

Adekvatan nivo vlažnosti

Ako je nivo vlage bio važan za sječu drveta, on takođe igra važnu ulogu u postavljanju, jer suvo drvo može ponovo da upije vlagu, što dovodi do njegovog širenja i uvijanja.

 

Kritični faktori su vlažnost u prostoru i vlažnost u konstrukciji.

 

Odgovarajuća vlažnost u prostoru može se osigurati redovnim prozračivanjem ili klima uređajem. Svježa betonska ploča ili košuljica mogu biti posebno problematični. Odgovarajući nivo vlažnosti u podlozi i u vazduhu može se provjeriti uređajem za mjerenje. Podloga ne smije da sadrži više od 8–10 % vlažnosti, a temperatura vazduha da ima 18–22oC i 50–60 % relativne vlažnosti vazduha. Ako je relativna vlažnost previsoka, sačekajte sa postavljanjem parketa, jer će vam to sigurno uštedjeti naknadne troškove popravke.

 

Ključno je osigurati stabilnu vlažnost vazduha, koja ne bi trebalo da fluktuira za više od 5% u jednom ili drugom smjeru.

 

Čak i kada je parket postavljen i zaštićen slojem ulja ili laka, nivo vlažnosti i dalje igra dominantnu ulogu.

 

Sve su to teoretski preduslovi da bi vam parket služio dugi niz godina, a sve će zavisiti i od pravilnog održavanja.

 

Kako održavamo parket?

Održavanje parketa razlikuje se u zavisnosti od toga da li se radi o nezaštićenom, podmazanom ili lakiranom parketu. Za sve vrste parketa važi da ih je lako pomesti ili usisati, ali moramo izbjegavati upotrebu tvrdih predmeta.

 

Kao što je već pomenuto, najveći neprijatelj parketa je vlaga, pa imajte to na umu prilikom čišćenja. Za mokro čišćenje parketa koristite samo vlažnu krpu i odgovarajuće sredstvo za čišćenje lakiranog ili podmazanog parketa, jer nepravilno čišćenje može oštetiti zaštitni sloj.

 

Mrlje, poput tragova cipela, najbolje je ukloniti tečnim voskom.

 

Lakirani parket trajaće 10 i više godina. Iako vremenom izgubi sjaj, možete ga vratiti poliranjem parketa. 

 

Nauljeni parket treba jednom godišnje premazati uljem za njegu. Ako ćete uljiti tek na duže vrijeme, onda ćete morati parket brže zamijeniti. Ako ste tek postavili parket, sačekajte najmanje tri nedjelje da se ulje dobro upije ili da se lak dobro osuši.  Ponovno nauljen parket je kao nov nakon samo jednog dana.

 

Nezaštićeni parket, odnosno prirodno drvo, je prohodno i spremno za održavanje odmah nakon polaganja - slično kao I suva košuljica. Naravno, samo ako je vlažnost u podlozi i u sobi pogodna i ako je parket dobro suv.

 

Spriječite ogrebotine i udubljenja

Na dugovječnost parketa utiče i vaš odnos prema prostoru. Ako ćete sa parketom raditi "u rukavicama" ili u ovom slučaju "u papučama", parket će vam vratiti sa svojom dugotrajnošću. Dakle, nije svejedno da li hodate po sobi u tvrdim cipelama ili u papučama. 

 

Mekše drvo je osjetljivije, ali po pravilu mekše drvo može oštetiti sve što je tvrđe od njega.

 

Evo nekoliko ključnih savjeta za smanjenje rizika od oštećenja:

  • spriječite unos kamenčića u prostor sa otiračima,
  • položite tepihe na posebno opterećene dijelove poda,
  • zalijepite podloške na noge stolova i stolica.

 

Kada početi sa obnavljanjem parketa?

Iako ste izabrali pravo drvo, iako je parket bio pravilno postavljen, iako ste ga redovno čistili, održavali i hodali u papučama, nikada nije moguće izbjeći oštećenje parketa.

 

Oštećenje parketa može biti lokalno. To se primjećuje kod ogrebotina, udubljenja ili odstupanja pojedinih dasaka.

 

Vremenom se istroši cijela površina, što je vidljivo gubitkom sjaja, bledenjem i znacima mehaničkog habanja.

 

Ali ne očajavajte, jer se parketu može vratiti prvobitni sjaj.

 

Ako imate neko znanje i iskustvo, manja oštećenja na parketu možete i sami sanirati.

 

Ogrebotine na parketu

Ogrebotine i udubljenja mogu se popuniti drvenim kitom ili voskom koji se zatim brusi.

 

Odvajanje parketa

Ponekad se pojedinačna daska parketa odvoji od podloge. Takvu štetu nije teško popraviti:

  • Uklonite dasku, očistite podlogu i nanesite novo ljepilo.
  • Na dasci izbušite malu rupu kroz koju se odvodi višak ljepila pri polaganju i parket će biti kao nov.

 

Pucanje parketa

Mogući uzroci su nepravilno osušeni parket, prisustvo vlage pri polaganju ili velike oscilacije vlage u sobi, pa se prvo uvjerite da su temperatura i vlažnost stabilni. One će stabilizovati parket, a pukotine popunite kitom i izbrusite ga.

 

Izliv vode

Čak i prolivanje vode na parket ne znači kraj svijeta. Upijte vodu što je brže moguće, obrišite parket da bude suv i neko vrijeme dobro provjetravajte prostoriju. Ako je parket već upio malo vlage, doći će do privremene deformacije. Takav parket promijeni oblik, nabubri i digne se.

 

To takođe nije razlog za očaj, jer se parket vremenom može vratiti u prvobitno stanje, pa sačekajte najmanje mjesec dana prije nego što odlučite da ga zamijenite.

 

Ako parket ostane deformisan, nabubren, uvijen i ispucan, morate ga zamijeniti.

 

Rizik od izliva vode uključen je u paketno osiguranje stambenih objekata Dome moj. Oštećenja na parketu će u tim slučajevima biti pokrivena osiguranjem.

 

Koje vrste parketa možete obnoviti i kako?

Svaki parket se vremenom istroši, izblijedi od sunca, potamni od prljavštine, ispuca, digne se ili se ošteti zbog nebrojeno koraka i padova stvari koje su na njega padale decenijama.

 

Ali visokokvalitetni čvrsti parket krije adut u rukavu: sve vrste masivnog parketa mogu se obnoviti. Time se vraćaju tekstura i boja, čineći parket novim.

 

Parket se može brusiti nekoliko puta sve dok je gornji sloj drveta deblji od 2,5 mm. U zavisnosti od intenziteta habanja, preporučuje se brušenje parketa na svakih 10 do 15 godina.

 

Posebne karakteristike lakiranog parketa

Debeli sloj čvrstog laka pruža izvrsnu zaštitu parketa. Spriječava prodor vode i prljavštine i štiti od većine udaraca. Međutim, ni lak nije neuništiv. Prvo, gubi sjaj, što se može vratiti poliranjem laka.

 

Međutim, kada se lak potpuno istroši, potrebno je ponovno lakiranje.

 

Prvo izbrusite i usisajte stari sloj laka u cijelom prostoru. To je takođe prilika da se parket brusi, vraćajući mu boju i svježinu. Sve pukotine i udubljenja se zatim popunjavaju kitom, nakon čega slijedi nanošenje osnovnog sloja laka i nekoliko slojeva završnog laka.

 

U zavisnosti od stepena sjaja, možete birati između mat lakova i lakova visokog sjaja. Novi parket je prohodan već nakon jednog dana, ali izbjegavajte čišćenje vodom i sredstvima za čišćenje još najmanje tri nedjelje.

 

Takođe možete promijeniti pojedine dijelove parketa, ali prilikom popravljanja lakiranog parketa, morate brusiti lak po cijeloj prostoriji i parket ponovo lakirati. Iz nabrojanih razloga preporučuje se istovremeno obnavljanje cijele površine parketa, jer je obnova veće površine pristupačnija, a cijela površina će imati ujednačen izgled.

 

Posebne karakteristike uljenog parketa

Za razliku od lakiranog parketa, uljeni parket zahtijeva više pažnje. Preporučuje se nanošenje zaštitnog ulja najmanje jednom godišnje. Međutim, uljeni parket takođe omogućava obnovu na samo jednom mjestu.

 

Ako dođe do oštećenja, popravite ga i ponovo nauljite parket okolo oštećenja i za nekoliko sati nećete primjetiti razliku. Uljeni parket se takođe može naknadno lakirati, ali sloj parketa natopljenog uljem mora se prethodno brusiti.

 

Parket je odličan izbor za podove. Čvrst je, topal na dodir i prijatan za oko. Drvo omogućava različite boje i teksture, a pravilnim postavljanjem, održavanjem i njegom, dobar vlasnik će biti zadovoljan njime decenijama ... a ni tada parket nije rekao svoje, jer ga brušenjem možete vratiti u stari sjaj. Sva ova izvrsna svojstva drvenog parketa osiguravaju da dugo neće izaći iz mode.

 

Da li znate šta da radite ako voda počne da se izliva iz mašine za pranje posuđa? Pogledajte savjete o izlivu vode.

 

Izvor: Vse bo v redu

 

 

Share on Google+