Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Kako postupiti tokom oluje?

26. 8. 2021

Spriječite štetu i upoznajte se sa osiguranjem u slučaju da se šteta ipak dogodi.

 

Ljetnje vrijeme ne znači samo sunce i visoke temperature, to je takođe i vrijeme češćih oluja. One mogu da vas iznenade u vašem domu, na putu ili na odmoru. Kako pravilno postupiti da bi se ublažili efekti oluje i šta ako oluja prouzrokuje štetu?

 

Na našim prostorima ljetnja oluja je česta pojava, posebno kada se vazduh ubrzano i kontinuirano zagrijava. Nastanak oluje možete da prepoznate po sumornoj atmosferi, kumulusnim oblacima, grmljavinom koja se javlja u daljini, sve većom snagom vjetra i naglim padom temperature.

 

Oluja je prirodna pojava koju ne možemo da izbjegnemo niti zanemarimo. Međutim, ako slijedite neke korisne savjete, značajno možete da smanjite štetu.

 

Pripremite se za oluju

1. Vodite računa o svojoj sigurnosti

 

Pri planiranju različitih aktivnosti pažljivo pratite vremensku prognozu i vremenske prilike.

 

2. Zaštitite Vaše vozilo u slučaju upozorenja o oluji

 

Ne parkirajte vozilo pored stambenih objekata, na izloženim i nezaštićenim prostorima ili ispod drveća. Parkirajte vozilo tako da prednjim dijelom vozila budete okrenuti prema vjetru. Najbolje je parkirati vozilo u garaži ili drugom zatvorenom prostoru.

 

Zaštitite vozilo od mogućeg grada posebnim štitnikom (ceradom). Prvo prekrijte krovni prozor, vjetrobransko staklo i zadnje staklo, retrovizore i prednja svijetla, a zatim vodite računa o krovu vašeg vozila, vratima i vratima gepeka.

 

3. Vodite računa o vašem domu i okruženju

 

Održavajte okolinu vaše stambene jedinice: obrezujte drveće, skupite sav alat i igračke, uklonite sve lagane i lako lomljive predmete. Očistite oluke kako biste osigurali nesmetano kretanje kišnice.

 

Ako živite u području izloženom klizištima, budite svjesni mogućih opasnosti koje klizište prouzrokuju. Provjerite da li će krov vašeg doma izdržati jake vjetrove i grad. Naučite kako pravilno da održavate krov vašeg doma.

 

Obezbijedite zaštitnu foliju koja će odmah zaštititi prostorije od provale kišnice i grada ako je krov oštećen tokom oluje.

 

Zaštitite voćnjake, vinograde ili bašte mrežama, pokrivačima ili drugom privremenom zaštitnom opremom.

 

Za vrijeme obilnih pljuskova, mogu se javiti i bujice koje uzrokuju direktnu štetu. Ako živite u ugroženom području, obezbijedite dodatnu zaštitu.

 

Zapamtite dva jednostavna pravila: ako prođe 30 sekundi između munje i grmljavine, oluja je i dalje na uslovno sigurnoj udaljenosti od 10 kilometara od vas, a gromovi će vas sustići za 30 minuta od posljednjeg udara grmljavine.

 

Kad oluja bijesni

 

1. Sigurno pod krovom

 

Najsigurnije mjesto tokom oluje nalazi se u većoj zgradi zatvorenoj sa svih strana, opremljenoj gromobranom. Držite se dalje od spoljnih zidova i prozora. Zatvorite sve prozore i vrata (uključujući roletne ili žaluzine).

 

Izbjegavajte manje nezaštićene objekte kao što su šumske kolibe, šupe ili otvorene garaže. Ako ih ne možete izbjeći, bićete najsigurniji u središtu takvog objekta skupljeni u čučećem položaju.

 

Ne koristite fiksne ili druge električne uređaje za vrijeme oluje. Mobilni telefoni su sigurniji za upotrebu, ali samo ako nisu povezani na električni izvor. Ne koristite ih napolju. Isključite sve električne uređaje ili koristite zaštitu od napona.

 

Ako ne možete da isključite uređaje iz strujnog kola, ugasite ih i ne koristite. Vodite računa da se vaši kućni ljubimci takođe nalaze u zatvorenim prostorima tokom oluje.

 

2. Ukoliko se zateknete na otvorenom

 

Izbegavajte otvorene površine, vode, jezera, rijeke, visoke zgrade, drveće i bilo koje predmete koji su djelimično ili u potpunosti metalni, poput ograde ili žice. Udaljenost između vas i drugih ljudi trebalo bi da bude najmanje 4,5 metra kako bi se spriječilo da munje lančano pogađaju ljude.

 

Zaštitite uši da smanjite mogućnost oštećenja sluha od bučnih grmljavina.

 

U šumi u kojoj je drveće manje-više jednake visine, manja je opasnost. Samo vodite računa i odmaknite se od viših stabala i od ivice šume.

 

Narodna mudrost da munja ne može da pogodi lipu i bukvu nije istinita.

 

Ne koristite kišobran tokom oluje jer privlači munje. Ako vas oluja iznenadi u vodi (npr. dok plivate), izađite iz vode što prije i potražite sklonište. Sklonite se što prije sa obale. Obratite pažnju na predmete koje vjetar nosi kroz vazduh.

 

3. Obratite pažnju na put

 

Vožnju prilagodite uslovima na putu. Budite sabrani, čvrsto držite volan, obijema rukama. Obratite pažnju na moguće veće količine vode i nečistoće na putu i imajte na umu mogućnost klizišta ili stijene koja može da se odroni i ošteti put.

 

Pročitajte savjete kako da se zaštitite prilikom nevremena

 

 

Ako vas iznenadi grad, ne zaustavljajte vozilo ispod nadvožnjaka, mostova i tunela. Ako ste na autoputu, vozite do najbliže stanice za odmor ili parkinga. Ne otvarajte vrata ili prozore, ostanite u vozilu i sačekajte da se grad zaustavi i sigurniji ste od udara groma.

 

U slučaju naglog naleta vjetra, upravljajte vozilom pomjerajući volan u suprotnom smjeru od vjetra.

 

Za vozila koja vjetar može da prevrne, kao što su kamioni, autobusi i prikolice, održavajte odgovarajuću bezbjednosnu udaljenost. Strogo se pridržavajte zabrana vožnje za određena vozila.

 

 Osiguranje u slučaju nevremena

 

1. Koje osiguranje vozila pokriva šteta na vozilu zbog pada drveta?

 

Kako biste imali adekvatno pokriće u slučaju pada drveta usljed oluje (oluja je vjetar koji duva brzinom od najmanje 62 km/h) ili drugih vremenskih nepogoda: grad (tuča), direktni udar groma, poplava, bujica ili visoka voda, potrebno je da imate ugovoreno kasko osiguranje ili kasko sudar osiguranje - paket PLUS.

 

Kasko osiguranje pokriva sljedeće rizike:

 • sudar vozila;
 • prevrnuće, proklizavanje, pad vozila;
 • pada ili udara nekog predmeta;
 • radnje trećih lica, posebni događaji;
 • zemljotres;
 • poplava, bujica ili visoka voda,
 • oluja;
 • direktni udar groma;
 • grad;
 • toplotno/hemijsko djelovanje;
 • sniježna lavina i odron zemljišta;
 • požar i krađa.

 

Kasko sudar PLUS pokriva sljedeće rizike:

 • sudar vozila sa poznatim motornim vozilom;
 • poplava, bujica ili visoka voda,
 • oluja, direktni udar groma;
 • grad
 • i krađa.

 

2. Koje osiguranje pokriva štetu koja nastaje ako oluja sruši drvo koje zatim padne na baštensku ogradu i ošteti je?

 

Ova vrsta štete pokrivena je paketnim osiguranjem vašeg doma “Dome moj”, jer je reč o olujnom riziku, koji je uključen u paketima PLUS i KOMFORT.

 

3. Šta je sa pokrivanjem štete ako kiša ošteti parket vašeg doma zbog otvorenog prozora?

 

Ova vrsta štete nije pokrivena nijednim osiguranjem, zbog čega je važno da se zatvore prozori kada se očekuje oluja. Osiguranje bi pokrilo štetu koja bi nastala samo ako bi kiša padala kroz prozor koji je polomljen zbog oluje ili grada.

 

 4. Šta kada se Vaš krov obruši na auto Vašeg komšije zbog oluje i ošteti ga. Šta se dešava tada sa naknadom štete?

 

Ovo je viša sila, te se šteta može nadoknaditi ukoliko imate kasko osiguranje.

 

 

5. Oluja je oštetila platneni krov na terasi. Da li će osiguranje pokriti štetu?

 

Šteta nastala na platnenim nadstrešnicama, uključujući njihove mehanizme i konstrukciju, izuzeta je iz osiguravajućeg pokrića.

 

Zbog toga vam savjetujemo da zatvorite i adekvatno zaštitite sve tende, suncobrane i slične nadstrešnice kada se prognozira oluja. Ne samo da ih oluja može oštetiti, jaki vetrovi mogu da ih oduvaju i nanesu štetu na drugim mjestima.

 

6. Kišnica sa krova poplavila je dnevni boravak, šta će biti sa tom štetom?

 

Šteta po pitanju kišnice može se ugovoriti kao rizik prodor atmosferskih padavina sa krova, što je dopunski rizik kod ugovaranja osnovnih požarnih rizika paketa osiguranja domaćinstva.

 

Međutim, morate paziti da se oluci i odvodne cijevi redovno čiste i održavaju kako se voda ne bi zaglavila u njima zbog lišća ili druge prljavštine. Ovo osiguranje nije moguće samostalno sklopiti.

 

7. Oluja sa jakim vjetrom ruši ili oštećuje krov, da li će osiguravajuće društvo pokriti štetu?

 

 

Ova opasnost je uključena u olujnu zaštitu koja pokriva štetu usljed oluje. To je takozvana osnovna opasnost, koja je uključena u svim paketima osiguranja vašeg doma.

 

8. Koliko se jak vjetar smatra olujom?

 

Oluja je vjetar brzine od najmanje 17,2 metra u sekundi ili 62 kilometra na sat. Olujom se smatra situacija u kojoj je vjetar na mjestu gdje je nastalo oštećenje polomio grane i stabla i oštetio dobro održavane zgrade.

 

9. Kako se osigurati od štete prouzrokovane udarima groma?

 

Društvo za osiguranje razlikuje direktne i indirektne udare groma.

 

U slučaju direktnog udara groma osiguranje pokriva štetu nastalu direktnim udarom groma u vaš dom na osigurane stvari. Pokrivanje ove vrste štete uključeno je u svim paketima osiguranja “Dome moj”.

 

U slučaju indirektnog udara groma nema tačke udara, jer je grom udario negdje u blizini, a struja putuje ili se prenosi električnim i drugim vodovima i može oštetiti vaše kućne aparate (televiziju, radio, računar, kućne uređaje).

 

Međutim, za ovu vrstu štete morate da proširite i uključite osiguravajuće pokriće od indirektnog udara groma, kao dopunsko osiguranje.

 

10. U oluji je vjetar prevrnuo žardinjeru sa cvijećem koja je razbila i oštetila balkonska vrata. Da li je pokrivena šteta?

 

Uslovi osiguranja paketa osiguranja domaćinstva navode da je šteta pokrivena usljed direktnog udara predmeta koje je oluja srušila ili bacila na osigurani predmet. Pošto su balkonska vrata sastavni dio objekta, štetu nastalu u ovom slučaju pokriva osiguranje od oluje.

 

Međutim, žardinjera sa cvijećem nije predmet osiguranja u vašem domaćinstvu, tako da šteta na samoj cvetnoj žardinjeri nije pokrivena.

 

Ali pazite, ponavljamo, oluja znači brzinu vjetra od najmanje 17,2 m/s ili 62 km/h. Smatra se da je oluja vjetar na mjestu na kom je stvar oštećena razbio grane i debla i oštetio dobro održavane zgrade.

 

Zbog toga vam savetujemo da blagovremeno skladištite baštenski nameštaj kada se prognozira oluja sa jačim vjetrom i da se osigura da svi drugi predmeti, poput cvjetnih žardinjera, budu čvrsto pričvršćeni ili zaštićeni od vjetra.

 

Share on Google+