Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Kako zaštititi vaše vozilo od krađe?

14. 3. 2018


 

Procijenitelji vas savjetuju kako da spriječite krađu vozila i adekvatno se osigurate, ako se to ipak desi.

Ne, ovaj tekst nije namijenjen samo onima koji imaju nove, skupe automobile. Od lopova nisu sigurni ni stariji automobili, jer predstavljaju lakši plijen i lakše ih je prodati u dijelove. Naše procijenitelje, koji se svakodnovno srijeću sa slučajevima krađe automobila ili auto dijelova, pitali smo kako se zaštititi od potencijalne štete.

Osigurani od krađe

Rizik od krađe automobile u Crnoj Gori je i dalje prilično mali, ali udio ukradenih vozila tokom prošle godine na teritoriji naše zemlje u odnosu na region je veći nego ranije.
 

Prema podacima, oko stotinak krađa motornih vozila se svake godine desi u Crnoj Gori, uz prosječnu vrijednost štete od više 10.000 EUR. Najrizičnije zone su Podgorica, Nikšić i primorje, a u regionu je najviše automobila ukradeno u Sarajevu i Beogradu.  
 

Naši procijenitelji vam savjetuju da se dobro pobrinete za sigurnost vašeg vozila – 8 savjeta:

  • Ne ostavljajte vozilo na slabo osvijetljenim mjestima.
  • Nemojte se zaustavljati ljudima koji žele vašu "pomoć", pogotovo ne na autoputevima. Za to postoje nadležne službe.
  • Ne ostavljajte vrijedne predmete (torbice, mobilne telefone, računare, kamere itd.) na vidnim mjestima u vozilu. Ovo je često razlog za provalu u vozilu.
  • Ne prebacujte vrijedne stvari u prtljažnik na parkingu na kojem ćete ostaviti vozilo. Radije to uradite ranije.
  • Ako nije neophodno, na parking mjestu gdje ostavljate vozilo, ne otvarajte prtljažnik u kome se vidi složen prtljag.
  • Budite pažljivi ako se alarm pokreće nekoliko puta bez razloga, jer možda neko namjerno pokreće alarm. Kada vi više ne reagujete, postoji mnogo opcija za krađu.
  • Nemojte davati ključeve vozila strancima (parking, servis, pranje, ...).
  • Ako izgubite ključeve, odmah se uvjerite da neko čuva vozilo, jer je moguće da to nije gubitak, već krađa.

Osiguranje za slučaj krađe

Uprkos oprezu, vaše vozilo može biti ukradeno, zato je dobro razmisliti o odgovarajućem osiguranju. Za slučaj štete koja nastane u slučaju krađe osigurat ćete se ugovaranjem auto kasko osiguranja.
 

Krađa automobila je pokrivena punim auto kasko osiguranjem, koje možete ugovoriti sa franšizom ili bez. Osiguranjem su pokriveni krađa, provalna krađa, protivpravno oduzimanje vozila u namjeri da se upotrijebi za vožnju, razbojnička krađa, razbojništva i prevare.
 

Smatra se da je vozilo nestalo ako se ne pronađe u roku od 30 dana, računajući od dana prijave nestanka vozila nadležnom organu policije.

Dobro pazite kome vjerujete

Osiguravajuće društvo će odbiti da plati štetu ako je vaše vozilo ukradeno od strane osobe kojoj ste dali osigurano vozilo da koristi. Isto važi ako je počinilac vaš bračni drug, brat ili sestra, srodnik po krvi u pravoj liniji, lice koje sa vama živi u zajedničkom domaćinstvu ili lice za koje ste odgovorni.

Kako prijaviti štetu?

Ako vam je ukradeno vozilo, prvo obavijestite policiju o događaju. Ukoliko ste u inostranstvu obavijestite policiju države u kojoj boravite, a po povratku i policiju u Crnoj Gori. Vozilo će onda ući u registar nestalih vozila i tada započinje potraga. Zatim prijavite štetu osiguravajućem društvu uz predočavanje dokumentacije vozila i ključeva vozila. Rok je 48 h (2 dana) od dana saznanja za krađu vozila.

Ako se vozilo pronađe u roku od 30 dana od dana prijave krađe policiji, dužni ste ga preuzeti nazad. Tada možete prijaviti eventualna oštećenja na vozilu za vrijeme krađe.
 

Kada je prošlo 30 dana od podnošenja prijave policiji u Crnoj Gori i vozilo nije pronađeno, osiguravajuće društvo će vam isplatiti štetu. Isplata uzima u obzir vrijednost vozila na dan štete (vrijednost po polisi osiguranja umanjena za amortizaciju). Procijenitelji amortizaciju računaju na osnovu starosti, pređenih kilometara i eventualno opšteg stanja vašeg vozila. Ako imate dvogodišnje vozilo, isplata je u iznosu nove vrijednosti vozila umanjene za amortizaciju od dvije godine. Ako su pojedini dijelovi vozila ukradeni, osiguravajuće društvo će u potpunosti platiti štetu bez odbitaka.
 

Ponekad se dogodi da se vozilo pronađe nakon isteka roka od 30 dana. Tada ga možete preuzeti, ali morate vratiti naplaćenu odštetu. Ako vozilo ne preuzmete, ono će pripasti osiguravaču i obično se prodaje putem javne prodaje.
 

Oprez je izuzetno bitan čak i kada je u pitanju sigurnost vašeg vozila. A već sa malim koracima možete puno učiniti. Šta imaju zajedničko nesreća i lopovi? Oboje su nepredvidljivi i nikada ne odmaraju. Zato ugovorite kvalitetno osiguranje.

 

Share on Google+