Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Ljetna putovanja - što učiniti prije nego što stvari krenu po zlu?

27. 6. 2018

Stručnjaci savjetuju kako izbjeći probleme na putovanjima.

 

 

Ako puno putujete, među vašim uspomenama sa putovanja sasvim sigurno ima i neugodnih događaja. Matej, Tina i Anja iskusili su po jednu od najčešćih neugodnosti na putovanjima. Krađu, trovanje hranom i gubitak prtljaga. 

 

Matej i krađa u Madridu

Matej je priželjkivao predivan vikend u Madridu. Odmah po dolasku na aerodrom sjeo je u voz podzemne željeznice kako bi se odvezao do svog hotela u centru grada. Kako je doputovao rano ujutro, u podzemnoj je željeznici na vožnju u pravcu centra grada čekala gomila ljudi svih životnih dobi. Kada je prilikom izlaska iz podzemne željeznice otišao kupiti piće na obližnjem kiosku, nije mogao pronaći svoj novčanik, te mu je odmah bilo jasno da je bio žrtva madridskih džeparoša tokom vožnje u podzemnoj željeznici. Sreća u nesreći je da je pasoš spremio na drugo mjesto u ruksaku. 

 

Bez novčanika, novca i kreditne kartice bi, naravno, teško proveo vikend u inostranstvu, pa je otišao u obližnju policijsku stanicu kako bi prijavio krađu. Policija je zapisala njegove lične podatke, kako bi ga obavijestili u slučaju da pronađu novčanik. Matej je telefonom blokirao svoju kreditnu i bankovnu karticu u svojoj matičnoj banci. U međuvremenu je sa roditeljima dogovorio da mu preko međunarodne mreže za brze uplate novca u cijelom svijetu, uplate određenu sumu novca za sve očekivane troškove boravka u Madridu. Osim toga, postao je svjestan da ubuduće mora bolje paziti i da novčanik ne smije nositi u džepu.

 

Italijanski grad Napulj smatra rajem za džeparoše. U zanimljivom istraživanju su dva stručnjaka za džeparenje u samo dva sata primijetila više od 60 različitih džeparoša samo u gradskim tramvajima.

 

Savjet stručnjaka: Prije polaska na put treba razmisliti o što boljim načinima čuvanja ličnih dokumenata, novca, kartica i (ne)nužnosti nošenja dragocjenosti na putovanjima. Novac ili novčanik nikako ne nosite u džepu. Predlažemo vam da novac i dokumenta sakrijete ispod odjeće (npr. torbica oko pasa ili oko vrata ispod odjeće). Ne zaboravite napraviti kopije ličnih dokumenata.

 

Savjet osiguranja: U sklopu osiguranja na putovanju postoje paketi Travel Start, Travel Standard i Travel Plus koji uključuju i osiguranje zloupotrebe platnih i kreditnih kartica.

 

Tina i izgubljeni prtljag u Bangkoku

Tina je puna utisaka sletjela u Bangkok, nakon 17 sati leta i dva presijedanja. Imala je pred sobom gotovo mjesec dana za istraživanje skrivenih kutaka Jugoistočne Azije, kad je primijetila da na pokretnoj traci sa prtljagom ostalih suputnika iz Europe, nema njene crvenog kofera. I što sad? Obratila se službi za izgubljeni prtljag (Lost and Found) i dala detaljne opise izgubljenog kofera, te svoje kontakt podatke. To se, inače, mora uraditi u roku od sedam dana od trenutka gubitka prtljaga.

 

Nakon 21 dana neuspješnog provjeravanja i traženja njenog crvenog kofera, isti je proglašen izgubljenom. Tina je, doduše, dobila naknadu štete za gubitak kofera i cijelog sadržaja istog od avio kompanije (vraća se vrijednost do 1.200 eura)

 

U Europi je vodeća avio kompanija po gubitku prtljaga španska kompanija Iberia (gubi 19,2 kofera na 1000 ljudi), slijedi ju francuska kompanija Air France (gubi 18,9 kofera na 1000 ljudi), dok je na trećem mjestu portugalska kompanija TAP (gubi 17,3 kofera na 1000 ljudi). Zanimljiv je podatak da aerodrom Osaka u Japanu od 1994. godine nije zabilježila niti jedan slučaj gubitka prtljaga.Izvor: 
http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/5561128/Britiish-airlines-still-amongst-Europes-worst-for-losing-luggage.html

 

Savjet stručnjaka:  Prije polaska na putovanje na primjeren način označite svoj kofer kako bi olakšali eventualno traženje istog u slučaju da se izgubi. Nije na odmet da imate fotografiju svog prtljaga (zajedno sa sadržajem). Ukoliko je prtljag označen na primjeren način, prije ili kasnije će vam biti vraćen (ako imate sreće na adresu destinacije putovanja, inače na domaću adresu u Crnoj Gori). Oni iskusniji putnici će vam savjetovati da, upravo za takve slučajeve, odvojite dio nužne prtljage, potrepština i odjeće za prve dane, u manju ličnu torbu koju ćete nositi sa sobom.

 

Savjet osiguranja: U sklopu osiguranja na putovanju paketi Travel Standard i Travel Plus obuhvataju i osiguranje prtljaga odnosno ličnih stvari.

 

Anja i trovanje hranom u Mumbaiu

Anja je cijeli svoj život sanjarila o egzotičnoj Indiji, a upravo je tamo nakon sedmodnevnog boravka doživjela gorko iskustvo. Očito je zanosno mirisni curry u sporednoj ulici Mumbaia sadržao još neki sastojak jer se vrlo ozbiljno otrovala. Lokalni doktor je uputio u bolnicu. Anja je došla k sebi nakon nekoliko dana provedenih u bolnici, ali ju je bolest tako strašno iscrpila i potresla da je bila preslaba za nastavak putovanja, te se vratila kući prije isteka aranžmana.

 

Savjetujemo vam da u Indiji ne konzumirate meso. Indija je, naime, na glasu kao vegetarijanska zemlja, tako da je najbolje da konzumirate povrće i na taj način izbjegnete eventualna trovanja mesom ili ribama.

 

Savjet stručnjaka: Nekoliko opštih savjeta kojih bi se trebalo pridržavati: ne pijte sokove na ulici, pijte samo vodu u bocama, piće bez leda, izbjegavajte sladoled, morske plodove i ribe, svježi sir, mlijeko i jaja. Hrana mora biti svježe kuvana, prokuhana i vruća, a najbolje je da bude pripremljena pred vama. Ukoliko jedete hranu na ulici, sami procijenite ugled i posjećenost (izaberite one u turističkim predjelima). Često perite ruke, jedite voće i povrće koje ste prethodno sami ogulili.

 

Savjet osiguranja: Osiguranje na putovanju pokriva troškove hitnog liječenja i troškove prevoza zbog bolesti ili nesreće u inostranstvu. Preporučujemo da u slučaju bolesti ili nesreće u inostranstvu, pozovite našeg poslovnog partnera EUROP ASSISTANCE, koji 24 sata nudi pomoć odnosno asistenciju na telefon br. + 381 11 41 44 103 ( kontakt telefon se nalazi na svakoj polisi osiguranja na putovanju), operateru kažite svoje prezime i ime, broj polise, opis nezgode odnosno bolesti, mesto gdje ste dostupni, adresu i broj telefona ljekara koji Vas liječi.

 

Ako ste u inostranstvu sami platili troškove liječenja i druge usluge povezane sa nezgodom ili bolešću, povrat novca možete zatražiti u najbližoj poslovnici Lovćen osiguranja  na osnovu polise osiguranja, original računa, te cjelokupne zdravstvene dokumentacije, koju morate zahtijevati pri plaćanju usluga.

 

Paketom Travel Plus možete osigurati i pokriće štete koju pretrpite zbog prekida putovanja ili kasnijeg povratka sa putovanja.

Share on Google+