Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Najbolja porodična zabava – brzo i sigurno na sanke

14. 1. 2021

Ako bismo vas zamolili da nam povjerite deset najljepših uspomena iz djetinjstva, jedna od njih bi sigurno bila uživanje u sniježnim radostima. I šta ima ljepše od spusta na sankama ili nečemu sličnom niz padinu.

 

Naravno, danas kao odrasli i odgovorniji, svjesni smo da i u ovoj zabavi moramo biti oprezni. Zato uživanje u vijuganju na sankama neće biti ništa manje zabavno. Sankanje je primjereno za sve starosne kategorije i odlična je porodična aktivnost. Prije nego što pođete na obližnje brdo, provjerite šta je važno znati.

 

Koje su sanke najbolje? Da li je dovoljna plastična vreća?

Na tržištu imamo veliku ponudu različitih sanki i teško se odlučiti koje izabrati. Stručnjaci savjetuju da su najbolje one koje imaju mogućnost upravljanja i kočenja. Plastična vreća, lopata, gumeni obruč nisu prihvatljivi za sigurno sankanje.

 

Svi se znaju sankati, ali da li znaju pravilno?

Uprkos činjenici da svako zna sjesti na sanke i spustiti se sa brda, dobro je poštovati nekoliko osnovnih pravila. Uvijek sjedite na sanke tako da gledate naprijed. Ne sankajte se stojeći ili sa glavom prema naprijed, jer to povećava mogućnost povrede glave. Manja djeca (mlađa od pet godina) uvijek na sankanje trebaju ići sa roditeljima ili nekom drugom odraslom osobom. Obratite pažnju na razmak između sanki i jedno po jedno se spuštajte niz brdo. Osim kada su u pitanju mala djeca, tada je najbolje da se na sankama nalazi i jedna starija osoba. Držite ruke i noge stalno na sankama. Ukoliko padnete, sklonite se sa staze.

 

Zašto nije svako brdo pogodno za sankanje?

Iako se čini da je svako brdo pogodno za sankanje, to baš i nije tako. Kada birate pogodne lokacije za sankanje, obratite pažnju na sljedeće: brdo ne smije biti previše strmo i trebalo bi da ima ravan završetak kako bi mogli da se zaustavite. Izbjegavajte brda koja su u blizini puteva, parkinga, jezera, drveća, ograda ili drugih opasnosti. Odaberite brdo koje je prekriveno snijegom, a ne ledom. Ukoliko padnete na led, možete se ozbiljno povrijediti. Sankajte se tokom dana, bolja je vidljivost.  Na brdo se penjite sa bočnih strana staze, a sredinu prepustite onima sa sankama.

 

Šta obući na sankanje?

Sigurno vam nećemo govoriti koje su boje i dezeni u trendu ove godine, jer to nema ništa zajedničko sa sankanjem. Ali, ono što znamo jeste da je sankanje aktivnost koja se odvija napolju, na snijegu, što znači da će biti hladno. Obucite se tako da vam bude toplo, uprkos niskim temperaturama – kapa, rukavice, nepropusne pantalone i jakna, kao i čizme za snijeg. Važno je da vaša odjeća i obuća bude vodootporna, a ukoliko nije, imajte u blizini suvu odjeću kako biste mogli da se presvučete na vrijeme. Tokom sankanja izbjegavajte nošenje šalova jer se mogu zakačiti za sanke i dovesti do nesreće. Također, preporučujemo i nošenje zaštitne kacige na glavi.

 

Share on Google+