Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Pas u automobilu

30. 11. 2020

Stručnjak za pse savjetuje kako da vašeg ljubimca naučite da se vozi u automobilu.

 

Svakog psa možete naučiti da se vozi u automobilu ukoliko proces dresure započnete na pravi način. Kada procesu dresure pristupite na pravi način, kao rezultat ćete dobiti psa koji se raduje vožnji, iako će morati boraviti u boksu koji vašem ljubimcu ali i ostalim putnicima u automobilu osigurava bezbjednu vožnju.

 

Vožnja mora biti dio procesa dresure psa

Prevoz automobilom je jedna od osnovnih vještina koju svaki pas treba da savlada. Pojedinim psima vožnja ne predstavlja problem i ne zahtijevaju poseban tretman tokom vožnje, dok sa druge strane  kod pojedinih pasa se može razviti strah od vožnje automobilom. Većina pasa ima manjih problema tokom vožnje i to najčešće kada su u pitanju duža putovanja. Vožnja psa automobilom trebalo bi da bude dio procesa dresure i socijalizacije svakog psa. Čak i prije nego što kupite ili usvojite psa, trebalo bi da znate da ćete prije ili kasnije morati prevesti psa na neko mjesto, a to će se dešavati sve češće. Vjerujem da svi psi trebaju proći dresuru kako bi vožnja automobilom za njih bila prijatna.

 

Što ranije počnete sa dresurom psa to je bolje, jer pas lako razvije strah od vožnje.

 

Prevoz psa

Cilj svakog vlasnika psa trebalo bi da bude bezbjedan prevoz od tačke A do tačke B, sa što manje stresa po psa.

 

Predlažem tri načina kako psa pravilno osigurati u automobilu:

• sigurnosni pojas za pse:

 

prednji kraj pojasa stavite oko psa, a zadnji kraj smjestite u dio koji je predviđen kada čovjek veže pojas. Psa bi trebalo da smjestite na zadnje sjedište jer će tu biti siguran i neće biti u mogućnosti pomjerati se.

 

• pregradna mreža u gepeku,

 

• boks za auto.

 

Prilikom odlučivanja za najprimjereniji način prevoza psa, trebamo uzeti u obzir njegovu dobrobit. Prilikom vožnje, ukoliko nije čvrsto vezan sigurnosnim pojasom, može da mu bude loše ukoliko pogleda kroz prozor. Pojedini psi postanu agresevni u automobilu jer imaju dovoljno vremena da posmatraju svijet oko sebe. Tako se može desiti da ugledaju nešto napolju što će ih uznemiriti (npr: druge pse, mačke), i zbog toga mogu lajati naslonjeni na prozor. To može biti problematično, ukoliko na zadnjem sjedištu ima putnika. Osim toga, pas na zadnjem sjedištu može isprljati sjedišta.

 

Ukoliko prevozite psa u gepeku, na taj način će biti odvojen od ostalih putnika. Morate biti sigurni da je pregradna mreža postavljena kvalitetno, kako u slučaju sudara ne bi popustila. Nedovoljno stegnutu mrežu pas može sam da otvori, da dođe do prednjeg sjedišta i napravi štetu – može da zagrize ručicu mjenjača, popije otrovnu tečnost za šajbe ili nešto treće da napravi. Osim toga, prilikom takvog transporta pas zauzima čitav gepek.

 

Psa je najsigurnije prevoziti u boksu sa otvorima, koji je napravljen po njegovoj mjeri i to je prostor predviđen samo za njega.

 

Na tržištu postoji velika ponuda transportnih bokseva različitih materijala i oblika. Boks mora da bude dovoljno prostran kako bi pas mogao da leži u njemu, da se može malo podići i da se može okrenuti u njemu. Svako ko želi da mu ostane više prostora u gepeku, može naručiti boks po mjeri. Boks možete koristiti i prilikom prevoza avionom.

 

Nakon što izaberete odgovarajući način prevoza, morate psa naučiti kako da se ponaša tokom vožnje. Ne preporučujem da prvo postavite boks u automobil pa da pas naknadno uđe u boks. Na ovaj način možete razviti neprijatne osjećaje i razviti strah od vožnje kod psa.

 

Cilj dresure je da pas bude zadovoljan, da ima želju da se vozi jer zna da će vožnja biti prijatna. Važno je da psa ne prisiljavate ni na šta, da ne preskačete faze dresure ili da koristite prečice tokom same dresure. Ukoliko se tokom procesa dresure pojavi problem, obratite se stručnjacima za dresuru koji će procijeniti koji dio procesa nije bio adekvatan.

 

Proces dresure

 

1. Navikavanje na boks

Boks izvadite iz auta, donesite do stana i otvorite vrata boksa. Nekoliko puta dnevno psu u boks ostavite hranu (bez zatvaranja vrata), a vašem ljubimcu će biti drago kada pronađe hranu koja mu je namijenjena. Kasnije možete dodati naređenja. Pas će malo po malo usvajati ulazak u boks kao nešto pozitivno. Postepeno uvodite zatvaranje vrata boksa. Svi koji boks koriste u stanu lakše će prenositi naviku korištenja boksa u vožnji.

 

2. Boks postavite u automobilu

Pas u ovoj fazi dresure, boks povezuje sa hranom i u automobil ulazi bez problema. Njegov napredak nagradite hranom. Ako je moguće, pustiite psa da sam uđe u automobil. Pomognite mu samo onda kada fizički nije u mogućnosti da samostalno uđe u automobil (ukoliko je povrijeđen ili je malen). Nemojte popuštati psu kako se ne bi ulijenio.

 

3. Pokretanje motora

Psa počnite hraniti u automobilu i u tom momentu upalite automobil. Na taj način pas će se postepeno navikavati na zvuk i vibriranje automobila. Postepeno uvodite vožnju automobilom – neka to prvo bude kratka vožnja (do prvog parka), a svaka sljedeća neka bude sve duža i duža. Pobrinite se da kraj vožnje bude zabavan za psa. Ukoliko nakon vožnje uslijedi neka zabavna aktivnost, kao što je to igra ili šetnja sa psom, to će obradovati psa.

 

Kako ćete znati da li ste dresuru psa uspješno završili? Onda kada nakon nekoliko minuta vožnje pas bude zaspao. Kada se ne bude obazirao na okolinu i razne zvukove.

 

Prethodno opisan način dresure obično traje nekoliko sedmica. Zasnovan je na tome da pas u njemu vidi neki smisao i da se tokom procesa dresure osjeća ugodno. Na taj način neće razviti strahove i vožnja automobilom će biti sigurna i prijatna. Zato, ohrabrite se i naučite psa na vožnju automobilom, jer nije prijatno psa ostaviti u kući samog.

 

Sa ovim savjetima spremni ste za mnoge zajedničke avanture!

 

Autor teksta: Jure Pribičević

Jure Pribičevič je vlasnik i osnivač kompanije za uzgoj pasa Alfakan, vodič i instruktor pasa za spasavanje sa međunarodnim iskustvom, voditelj serije emisija o obuci i prekvalifikaciji pasa: “Pažnja, dobri pse!”, stručnjak za dresuru pasa, koji je svojim znanjem i iskustvom dresirao hiljade problematičnih pasa u Sloveniji i inostranstvu, između ostalih i psa predsjednika Kurdistana.

 

Izvor: Vse bo v redu 

 

Share on Google+