Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Spriječite neprijatan miris, začepljenje cijevi i poplavu

30. 6. 2020

 

Pravilno koristite kanalizacioni sistem i u slučaju problema odmah preduzmite mjere.

 

Sa kućnom kanalizacijom ne bi trebali imati problema, ako je pravilno instalirana, izgrađena i korištena, kaže Matjaž Valenčič, nezavisni energetski stručnjak. Ako se pojave problemi poput neprijatnog mirisa iz kanalizacije, začepljenje cijevi i odvoda, poplava, onda nešto nije u redu. Morate odmah djelovati. Objašnjavamo kako i dodajemo kada vam je potrebna pomoć centra za asistenciju.

Šta je kanalizacija?

Da biste shvatili šta može poći po zlu, najbolje je početi od osnove šta je kanalizacija i kako ispravno radi. Kućna kanalizacija je sistem za prikupljanje i uklanjanje prljave vode (otpadne vode), od mjesta nastanka do priključka na vanjsku kanalizaciju ili sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

 

Obično postoje dva odvojena kanalizaciona sistema u zgradama: padavinska kanalizacija i fekalna kanalizacija, koje se jako razlikuju:

  • Padavinska kanalizacija mora biti napravljena za maksimalni očekivani protok, jer količina olujne vode varira sa intenzitetom padavina.
  • Kod fekalne kanalizacije, količina izmeta je jednakomjerna, ali po cijevima teče prljava voda i mulj, u tečnom i čvrstom obliku, zato mora biti napravljena tako da se ne začepi.

Ispravna upotreba kanalizacije

Da biste izbjegli probleme sa oba kanalizaciona sistema, ispravna upotreba je od ključnog značaja. Upustva su jednostavna: ne opterećujte kanalizacioni sistem prljavštinom i stranim tijelima.

U fekalnu kanalizaciju nemojte bacati:

  • Otpadno ulje iz domaćinstva, motorna otpadna ulja …,
  • Građevinski otpad, ljepilo, posip za mačke,
  • Boje, rastvarače, dezinfekciona sredstva, kiseline, alkale, biljna đubriva i sprejeve, biocide, otrove, ljekove,
  • Čvrsti otpad (pelene, uloške, štapiće za čišćenje uši, čarape, vunu za čišćenje, komade tekstila, sitne plastične predmete, papir, ambalažu, staklo, konzerve…),
  • Organski otpad, ostatke hrane iz domaćinstva, vrećice čaja, pokošenu travu, korov iz bašte, djelove životinjskih leševa,
  • Veliku količinu tople vode,
  • Nerastvorene i sedimentne materije (toz od kafe, pepeo…).

 

Odvod kuhinjskog sudopera najčešće se začepi zbog masnih naslaga.

Kako odčepiti začepljen odvod

U padavinsku kanalizaciju može ići samo kišnica.

 

Osim toga, preporučuje se i redovni godišnji pregled spojeva, kontrola priključaka, zamjena propusnih dijelova cijevi novim i po potrebi čišćenje sifona i priključaka.

 

Prilikom čišćenja odvoda sa hemikalijama imajte na umu da agresivne hemikalije mogu oštetiti cijevi i gumice, a opasne hemikalije mogu naškoditi okolini.

Začepljene cijevi su najčešći problem kanalizacije

Ako budete slijedili upustva, izbjeći ćete najčešći problem ova dva kanalizaciona sistema – da se začepe i da se zagađena voda izlije po vašoj kući.

 

U većini slučajeva cijevi se začepe zbog nepravilne upotrebe, najčešće radi predmeta koji  se ne trebaju bacati u kanalizaciju.
 

Ipak, dobro je ako brzo prepoznate da nešto nije u redu sa kanalizacijom. Prvi znak propuštanja su vlažne mrlje koje se pojavljuju na plafonu ili zidu. Morate reagovati prije nego što počne kapati  voda sa plafona.

Možda je kvar jednostavan (propuštanje između ruba kade i zida) ili uzrok može biti propuštanje gumenog crijeva na veš mašini, a to možete popraviti sami.

Ako je vlažna mrlja skrivena iza namještaja ili ukrasa, nećete je primijetiti. Međutim, ubrzo ćete osjetiti miris buđi i vlage. Ne odlažite, jer kvar sigurno neće nestati sam od sebe, čak i ako ga ne vidite.

Ako imate problema sa začepljenim kanalizacionim cijevima ili odvodima, a posebno ste ugovorili  osiguranje Asistencije u domu, u slučaju hitnih i nepredviđenih situacija, na Vaš poziv, Centar za asistenciju u najkraćem roku organizuje pomoć preko ovlašćenih pružaoca usluga - vodoinstalatera, i to 24 h na dan, 7 dana u nedjelji.  

 

Ovo nisu jedini problemi koje možete imati sa kanalizacijom. Pronašli smo još nekoliko uobičajenih primjera i pitali gospodina Valenčiča za savjet.

Kako spriječiti poplave za vrijeme velikih padavina

Kanalizacioni sistem mora funkcionisati pouzdano čak i za vrijeme obilnih padavina. Ako postoji rizik da otpadna voda iz vanjske kanalizacije uđe u kućnu kanalizaciju i poplavi kuću, morate to spriječiti tehničkim mjerama. Ponekad je dovoljno ugraditi nepovratne klapne prije spajanja kućne kanalizacije na vanjski kanal.

Za odvod iz podruma preporučujem odvojenu kanalizaciju preko pumpnih klapni. Čak i u podrumu, koji je niži od vanjske kanalizacije možete imati ugrađen WC, a uz WC malu fekalnu pumpu koja podiže otpadnu vodu u kanalizaciju.

Kako spriječiti neprijatan miris kanalizacije?

U kanalizacionim cijevima vazduh je uvijek zagađen. Ne samo da donosi neprijatne mirise, već je i štetan po zdravlje. Svaki priključak uređaja ima ugrađen sifon koji spriječava ulazak zagađenog vazduha u prostor. Ako se voda u sifonu osuši ili ispari, u prostoru će se pojaviti neprijatan miris iz kanalizacije. Tada morate djelovati.
 

Ako se  neprijatan miris u stanu pojavljuje samo u slučaju da nekoliko dana niste koristili vodu, onda je takav miris normalan. Savjetujemo čestu upotrebu svih potrošaća, tj. koristite česme svakodnevno.
 

Kada se vratite sa godišnjeg odmora, prvo otvorite sve česme nekoliko minuta i dobro provjetrite stan.
 

Najčešće se isuši sifon bidea, jer je najniže postavljen. Koristite bide svakodnevno i neće biti problema.

 

Ako postoji problem sa podnim sifonom onda je vjerovatno došlo do greške u instalaciji i to ćete teško popraviti bez građevinskih radova. Podni sifon kroz koji teče voda iz umivaonika mora biti stalno protočan.

 

Moguće je i da se voda izvuče iz sifona zbog pogrešno napravljenih otvora na vertikalnoj kanalizaciji, što uzrokuje pritisak u kanalizaciji. To se može lako popraviti ugradnjom lokalnih ventila za odzračivanje.

Šta ako dođe do problema nakon renoviranja zgrade?

Ne često, ali mogu se pojaviti problemi nakon građevinskih ili instalacijskih radova. Ako dođe do curenja, vjerovatno je oštećena odvodna cijev (napuknuta ili probijena). Ako se deformiše, lakše će doći do začepljenja.

 

Prije početka opravke ovih kvarova, naručite pregled sa posebnom kamerom kako biste pregledali čitav kanalizacioni sistem.

 

Pregled otkriva lokaciju i uzrok kvara, a izvođač vas savjetuje o najprikladnijim mjerama sanacije. Bolje je odmah popraviti nego dozvoliti da curenje utiče na kvalitet života i ubrzava propadanje zgrade.

Problemi sa kanalizacijom i šteta?

Svako oštećenje kanalizacije prati i oštećenje zgrade i opreme. Mrlje na zidu se lako otklone. Međutim, više posla i troškova donosi popravka otpalog gipsa ili zamjena parketa.

 

Pri tome vam može pomoći paketno osiguranje Dome moj, jer izborom jednog od paketa osiguranja, pokriveni su troškovi izlivanja vode, odnosno osiguranje pokriva štetu koja nastaje ako se začepe ili oštete vodovodne ili kanalizacione cijevi i ostali uređaji.

 

 

Izvor: Vse bo v redu

 

 

Share on Google+