Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Trikovi vožnje trotinetom

18. 9. 2020

Trotoari i ulice preplavljeni su mikro vozilima poput trotineta, električnih trotineta, skejtboard-a, hoverboard-a, segway-a, scooter-a…. Kako raste broj korisnika takvih vozila, tako rastu i šanse za povredama ili krađom. U tekstu smo prikupili najznačajnija pravila sigurne vožnje trotinetom.
 

Trotinet je omiljeno sportsko sredstvo za kretanje i posljednjih godina je stekao brojne ljubitelje među djecom i odraslima. Da li ste znali da trotinet spada u mikroprevozna sredstva, a za njih važe pravila za korištenje i sigurnu vožnju. Dozvolite da vas podsjetimo na nekoliko značajnih pravila.

Djetetu dozvolite da se trotinetom vozi samo po trotoarima, stazama za pješake i biciklističkim stazama

Kakva su pravila?

 • Trotinetom nije dozvoljena vožnja po cesti namijenjenoj saobraćaju motornih vozila. Istovremeno za njih važe propisi za pješake odnosno bicikliste.
 • Djeci dakle možete dozvoliti da voze trotinet samo po trotoarima, pješačkim stazama i biciklističkim stazama i na područjima za pješake, kao i na mjestima mirnog saobraćaja.
 • Poučite djecu da kod vožnje trotinetom ne smiju kočiti ili ugrožavati pješake i bicikliste.
 • Usmjerite dijete da brzinu vožnje prilagođava situaciji u saobraćaju i da ne prelazi najveću brzinu kojom se mogu kretati pješaci.

Dijete se može voziti trotinetom kada je sposobno da bar nekoliko sekundi može samo stajati na jednoj nozi

Kao roditelj, možete podsticati svoje malene na razvijanje motoričkih sposobnosti na način da im omogućavate što više raznovrsnog kretanja, pomjeranja i igre. Da li se često pitate u kojoj godini života možete dijete staviti na trotinet, kako bi se njime vozilo? Nije riječ toliko godištu koliko o sposobnosti.

 

Vaše  dijete je spremno za vožnju trotinetom kada na jednoj nozi može stajati bar nekoliko sekundi. To je uobičajeno u periodu između druge i treće godine života.

 

Ako je vaše dijete dešnjak, najvjerojatnije će se odguravati desnom nogom, a ako je ljevak najvjerojatnije će to činiti sa lijevom nogom. Da bi postiglo bolju ravnotežu i koordinaciju, podstičite ga da se odguruje i drugom nogom.

Prilagodite kupovinu trotineta sposobnostima i godištu djeteta

Na raspolaganju su trotineti sa dva ili sa tri točka:

 • Trotinet sa tri točka odaberite za najmlađe koji još nemaju dovoljno razvijen osjećaj za ravnotežu, a trotineti za njih najčešće su izrađeni od plastičnih materijala.
 • Trotineti sa dva točka prikladni su za djecu koja nemaju poteškoća sa ravnotežom, a najčešći su plastični ili metalni.

 

Prije kupovine takođe provjerite:

 • Kvalitet trotineta (materijal, točkovi, nosivost, garancija),
 • Mogućnosti za reguliranje visine upravljača i
 • djelovanje nožne kočnice.

Iako se trotinet ne smatra opasnim mikroprevoznim sredstvom, nemojte djetetu dozvoliti da se vozi lakomisleno.

Dosljedno se pridržavajte sljedećih upustava za sigurnu vožnju

 • Neka dijete na početku koristi punu zaštitnu opremu, što uključuje kacigu, štitnike za zglobove i štitnike za koljena.
 • Odjeća: na početku je preporučljivo da dijete za vožnju trotinetom obučete u majicu sa dugim rukavima i duge pantalone. Tako ćete izbjeći ogrebotine prilikom eventualnih padova.
 • Važna je obuća: nemojte dozvoliti djeci vožnju trotinetom ako su bosi!
 • Prve okrete vježbajte sa djecom u vašem dvorištu. A kasnije ih radije vodite u parkove i na dječija igrališta.
 • Neka budu oprezni prilikom vožnje uzbrdo ili nizbrdo, odnosno po krivinama. Pokažite im kako mogu izbjeći prevelike krivine. Ako to nije moguće, podučite ih da radije siđu sa trotineta.
 • Djetetu ograničite korišćenje površina za vožnju trotinetom.
 • Upoznajte ih sa pravilnim tehnikama padova, jer bolje je da se zakotrljaju nego da tvrdo ateriraju na ruke, dlanove ili koljena.

Roditelji, budite uzor!

Roditelji kao pješaci često u vrtić ili školu prate dijete na trotinetu. Na putu iz vrtića ili škole trotinet možete koristiti kao svoje prevozno sredstvo. Ne zaboravite i vi koristiti kacigu i zaštitna pomagala, jer vi ste prvi uzor svojoj djeci i ponašajte se onako kako ih učite. Tako ćete spriječiti ozljede i nezgode kod djece i kod odraslih.

Share on Google+