Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Umjetnička djela kod kuće: Kako ih (za)štititi?

5. 7. 2021

 

Sa umjetničkim djelima koja krase vaš dom treba pažljivo postupati, a takođe je važno da ih i pravilno osigurate.

 

Dom je mnogo više od vaša četiri zida. To je prostor koji vam mnogo znači. Da bi ga ukrasili i u njemu zaista uživali, možda ste kupili skupu umjetničku sliku ili predmet. Možda ste umjetninu naslijedili ili ste je dobili na poklon. Za bezbrižno uživanje u svom domu na zaboravite na odgovarajuće osiguranje. Pročitajte na šta morate obatiti pažnju.

 

Gdje postaviti umjetničko djelo?

Naravno, postavite ga tamo gdje želite, bilo da je to dnevna soba, spavaća soba ili neki drugi prostor. Imajte na umu da je jako važno da soba ima odgovarajuću temperaturu i relativnu vlažnost. To je neophodno za zaštitu umjetničkih djela, objašnjavaju u Modernoj galeriji Ljubljane. Prevelika vlaga i temperatura (i obrnuto) uzrokuju brže starenje umjetničkih djela.

 

Koji nivo vlažnosti je optimalan? Pobrinite se da prostori tokom čitave godine imaju ravnomjerne uslove (45-60% relativne vlažnosti - RV), jer variranja temperature i vlažnosti na duži period mogu prouzrokovati skupljanje i širenje materijala. Upravo to šteti umjetničkom djelu: dolazi do pucanja, uvijanja, odstupanja slojeva i premaza u boji, krhkosti i krutosti materijala, očvršćivanja materijala i ljuštenja, skupljanja i rastezanja.

 

Мr Nada Madžarac, savjetnica za konzervaciju i restauraciju u Muzeju modernih umjetnosti Ljubljana, savjetuje da umjetničke slike ne kačite na vlažne zidove, jer će ih vlaga vrlo brzo oštetiti.

 

Čuvajte dragocjena umjetnička djela u prostorijama koje nisu prevruće i gdje vazduh nije previše suh ili vlažan. Kako to postići? Dobre uslove za umjetnička djela najlakše ćete postići u prostorijama i objektima koji imaju efikasan klima uređaj.

 

Ne izlažite umjetnička djela izvorima toplote, kao što su radijatori, IC grijači, kamini ili velikim  temperaturnim razlikama, koja mogu nastati npr. pored prozora. Centralno grijanje takođe isušuje vazduh, koji oštećuje umjetnička djela.

 

 

Savjeti za izlaganje umjetničkih djela

 

Najbolje ih je izložiti u prostorijama u kojima:

 

  • Temperatura treba biti između 18-24 stepeni Celzijusa.

 

  • Relativna vlažnost vazduha treba biti između 45-60%.

 

  • Variranja temperature i vlažnosti vazduha trebaju biti što manja.

 

  • Zaštitite umjetnička djela od direktne sunčeve svjetlosti tako što ćete prekriti prozore ili zaštititi staklo od UV zraka (UV zrake zagrijavaju umjetnička djela i prouzrokuju fotohemijske procese, kao što su blijeđenje, promjena boje i povećanje krhkosti materijala).

 

  • Ne postavljajte svjetla u neposrednoj blizini koja mogu lokalno zagrijati obojene slojeve umjetničkih djela i oštetiti ih. Kontrolišite intenzitet svjetlosti instaliranjem odgovarajućih svjetala koja nisu neposredno usmjerena u umjetničko djelo, kao i sa vremenom i količinom osvjetljenja.

 

  • Preporučeno osvjetljenje prema osjetljivosti predmeta je između 50-200 lx.

 

  • Podesite osvjetljenost prema najosjetljivijem materijalu (na primjer crtež na papiru, pastel, grafika i fotografija moraju biti osvjetljeni sa najmanje 50 lx).

 

  • Ne stavljajte umjetnička djela blizu cvjetajućih biljki, jer njihove spore sadrže mikroorganizme koji oštećuju umjetničko djelo.

 

  • Takođe izbjegavajte blizinu svijeća i otvorenih izvora grijanja (kamina), jer čađ može zatamniti umjetničko djelo.

 

 

 

 

Najviše štete može prouzrokovati čovjek

Najveći rizik za umjetničke predmete još uvijek je čovjek. Umjetnička djela se najčešće oštete slučajno. Najugroženije su slike i crteži koji mogu skliznuti ili pasti ako se ne postave pravilno. Posljedice mogu biti ogrebotine, pukotine i rastrgnuće. Često se platno slike probuši, papir može da se pocijepa, polomi ili iskrivi.

 

Mala oštećenja uglavnom ne primjećujete, objašnjava mr Nada Madžarac, savjetnica za konzervaciju i restauraciju u Modernoj galeriji. Stoga, čim primjetite vidljive pukotine, oljuštenu boju, izblijedjele mrlje, rastrgnuća, odstupanja obojenih površina, nedostajuća područja..., potražite pomoć stručnjaka, konzervatora - restauratora. Samo tako možete spriječiti još veću štetu.

 

Redovno brišite prašinu sa umjetničkih predmeta sa najfinijim i najmekšim četkama. Ne uklanjajte prašinu ako je površina nestabilna, već pozovite konzervatora - restauratora.

 

Sva likovna djela koja okačimo na zid, moraju biti uramljena, posebno papirni materijal (umjetnička djela na papiru i kartonu). Trebaju biti pod staklom i zaštićeni od ultraljubičastog i infracrvenog svjetla. Treba ih staviti u paspartue od muzejskog kartona.

 

Dokumentujte umjetnička djela

Vodite odgovarajuću evidenciju o umjetničkim djelima koja ste dobili, kupili ili naslijedili. Prikupite sve podatke o njima, jer je porijeklo umjetničkog djela itekako važno. Zapišite sve informacije o umjetničkom djelu i pažljivo čuvajte tu dokumentaciju. Fotografišite umjetničko djelo u visokoj rezoluciji, koja omogućava da uvećate umjetničko djelo.

 

Čuvajte svu dokumentaciju u klasičnom ili digitalnom obliku; važno je da se čuvaju kako bi se spriječilo gubljenje ili uništavanje dokumenta.

 

Pratite status umjetničkog djela i dokumentujte sve promjene. Čak i kada stručnjak za konzervaciju - restauraciju mora da interveniše, potrebno je da dokumentuje svaku intervenciju na umjetničkom djelu i preda dokumentaciju vlasniku umjetničkog djela nakon restauracije.

 

Gdje sa umjetničkim djelima koja trenutno nisu izložena?

Savjetnica za konzervaciju i restauraciju iz Moderne galerije Ljubljana, mr Nada Madžarac savjetuje da umjetnička djela uvijek čuvate u prostoru gdje možete osigurati stabilne klimatske uslove. Zaštitite ih od prljavštine i prašine, prekrivajući ih perivim pamučnim tkaninama ili neutralnim folijama. Možete ih čuvati u fasciklama arhivskog kvaliteta, u kutijama, ormarima ili torbama od prirodnih ili vještačkih materijala.

 

Ako ih čuvate na policama, pozadi držite veće, a sa prednje strane manje predmete. Treba ih rasporediti tako da se ne guraju, a istovremeno trebaju biti stabilno namješteni na odgovarajućim policama da se ne tresu, pomjeraju ili padaju.

 

Položite i spremite slike vertikalno. Nikada nemojte zajedno slagati one sa ramovima i one bez njih. Umjetnička djela koja su pod staklom takođe možete čuvati u horizontalnom položaju, pri čemu staklo zaštitite sa posebnim trakama (statičke folije za staklo bez lijepka).

 

Vidno oštećeni radovi moraju biti u horizontalnom položaju. Lice slike, crteža, grafike ili fotografije mora biti prema gore. Ne dodirujte ih prstima, ne podižite ih samo sa jednom rukom i ne naslanjajte druge predmete na njih.

 

Umjetnička djela čuvajte u orginalnoj opremi. Ako su bez opreme, najbolje je da ih držite u fasciklama. Veće slike bez slijepih okvira namotajte na odgovarajuće tube sa licem okrenutim prema spoljašnjem dijelu.

 

Započinjemo obnovu stana. Gdje sa umjetničkim djelom?

Kada se odlučite za renoviranje, uklonite sva umjetnička djela sa zidova i prenesite ih u drugi klimatski prihvatljiv prostor, koji treba da bude što je više moguće suv i bez vlage. Pored toga svaki predmet umotajte u foliju sa mjehurićima ili zaštitnu vodootpornu foliju. Novine, recikliran papir, vlaknaste tkanine, vata i ljepljive trake nisu primjerene.

 

Ako kod kuće imate dragocjene i osjetljive predmete, Moderna galerija Ljubljana  preporučuje da napravite odgovarajuću ambalažu po mjeri. Manje predmete možete čuvati u kartonskim kutijama, veće u drvenim sanducima koji su obloženi sa unutrašnje strane.

 

Šta je sa osiguranjem?

Ako ste fizičko lice i ne bavite se sa profitabilno umjetničkim djelima, za osiguranje vaših umjetničkih djela preporučujemo paketno osiguranje DOM MOJ.

 

Obim pokrića osiguranja zavisi od paketa koji ste odabrali.

Podlimit osiguravajućeg pokrića za stambene pokretnosti (umjetničke predmete kao npr. slike, kolaži, crteži, grafike i muzički instrumenti) po paketima Komfort Stvari i Komfort Dom iznosi 1.250 EUR.

 

Svi paketi pokrivaju štetu uzrokovanu požarom ili poplavom, dok je šteta izazvana provalnom krađom i razbojništvom pokrivena paketima Standard, Plus i Komfort.

 

Kada osiguravate umjetničke predmete, takođe morate čuvati popis tih predmeta sa dokazima o vlasništvu ili identitetu i vrijednostima tih predmeta (fotografije, potvrde ...). Preporučujemo da o tome razgovarate sa svojim predstavnikom prilikom zaključenja osiguranja. Na ovaj način se pruže odgovarajuće i pravilne cijene oštećenih, uništenih ili nestalih predmeta.

 

Treba napomenuti da su umjetnički predmeti osigurani kada se nalaze u stambenim objektima, ali ne i kada se nalaze u pomoćnim prostorijama i pomoćnim objektima, kao što su podrumi, potkrovlja, garaže.

 

Članak smo pripremili u saradnji sa mr Nadom Madžarac, rukovodiocem odjeljenja za konzervaciju - restauraciju moderne i savremene umjetnosti u Modernoj galeriji Ljubljana.

 

 

 

Izvor: Vse bo v redu

 

Share on Google+