Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Zaštita električnih uređaja od udara groma

15. 9. 2020

 

Ne možete da spriječite udar groma, ali možete da spriječite štetu.

 

Čovjek se uvijek plašio groma, iako je uz njegovu pomoć otkrio vatru i krenuo putem civilizacijskog razvoja. Ali dok to nije razumio, razmišljao je mnogo, uključujući i to da je grom znak Božijeg nezadovoljstva grešnim svijetom. Danas, međutim, zna da je to prirodna pojava, pražnjenje električne energije na nebu, koje može imati pogubne posljedice. Radi toga može od groma da se lakše osigura. Kako? O tome ćemo više u nastavku.

Od Božje kazne do naučnog tumačenja munje

Oblaci obično nemaju električni naboj, ali ga dobijaju tokom oluje. Vjetrovi podižu kapljice vode, koje u sudarima gube elektrone i ostaju u donjim slojevima oblaka, koji je negativno naelektrisan zbog viška elektrona. Kapljice vode bez elektrona nastavljaju da rastu i dalje se dižu i uzrokuju pozitivano naelektrisanje u gornjim slojevima. Zemljina površina takođe ima pozitivan električni naboj, tako da postoje velike razlike napona između nje i donjih slojeva oblaka, koji dostižu milione volti.

 

Za stvaranje munje potreban je samo provodnik. Vazduh obično ne sprovodi električnu energiju, ali kada električno polje između oblaka i zemljine površine dostigne kritičnu vrijednost, dolazi do jonizacije i munja ima slobodan put do zemlje. U početku vidite blic, a malo kasnije čujete grmljavinu, zvučni talas snažno zagrijanog vazduha.

Tehnologija pomaže u predviđanju mogućnosti udara groma

Tehnologija takođe može pomoći u predviđanju oluje ili mogućnosti udara groma, ali to ne znači da ne moramo tražiti prijeteće olujne oblake na nebu. Naročito u planinama, gdje su ljetnje popodnevne oluje prilično uobičajena vremenska pojava.

Zato dan pred polazak u planine, provjerite vremensku prognozu. Na raspolaganju vam je mnogo stranih aplikacija za vremenske prilike, među kojima je i najpoznatija AccuWeather aplikacija, koja pokazuje kada i gdje je verovatnoća udara groma najveća.

Čest znak približavanja oluji je i brz pad vazdušnog pritiska kojeg prikazuje barometar. Većina pametnih telefona nema barometar, ali se skoro uvijek ugrađuje u dobre pametne i sportske satove. Oni ne samo što bilježe fizički napor kojem ste izloženi tokom aktivnosti, već prikazuju i upozorenje za oluju.

 

Ako vas oluja uhvati u planinama, izbjegavajte grebene i vrhove, pojedinačno drveće, dalekovode i žičare. Bićete najsigurniji u kolibama i brvnarama.

Pametni telefon nije provodnik

Malo je slučajeva gdje je grom povrijedio ili čak ubio ljude koji su se sklonili u zgrade, a razlog sigurno nije bila upotreba pametnih telefona tokom oluje. Takve informacije potiču iz neznanja, jer je veća vjerovatnoća da ćete biti povrijeđeni ili čak ubijeni ako obavljate fiksni telefonski poziv tokom oluje (ali nikako sa bezičnim telefonom).

Grom oslobađa električnu energiju koja može prodrijeti kroz zgradu samo kroz dobar provodnik, poput metalnog provodnika, a samim tim i preko telefonskih kablova.

Takođe, manja jevjerovatnoća da će vas grom udariti na otvorenom tokom oluje ako u ruci držite ili je u vašoj blizini pametni telefon.

U njemu je toliko malo metala da bi sigurno grom odabrao lakši put kojim će udariti u zemlju.

Pravovremeno obavještenje o opasnosti od gromova

Pravovremeno obavještavanje o opasnosti od gromova omogućava zaštitu života, imovine i smanjuje materijalnu i finansijsku štetu. Zbog toga je na Elektrotehničkom institutu Milan Vidmar u Ljubljani 1997. godine započeo razvoj sistema Scalar za automatsku lokalizaciju atmosferskih pražnjenja elektriciteta.

 

Tada su u Sloveniji bila instalirana dva senzora koji detektuju atmosferska pražnjenja elektriciteta između oblaka i zemlje i između oblaka, a danas ih je deset raspoređenih po zapadnom Balkanu.

Sistem detektuje grom vrlo brzo nakon što se pojavi, a takođe može izdati upozorenja analizom.

Postoji i besplatna aplikacija mScalar, ali dostupna je samo za iOS uređaje.

 

Ako ste blagovremeno obavješteni, možete zaštititi svoje uređaje od oštećenja i uništenja usljed udara groma tako što ćete ih isključiti iz električne i komunikacione mreže. Provjerite se da kablovi ne vode do uređaja.

 

Problem nisu samo strujni kablovi, iako strujni udar najčešće prodire kroz zgradu putem električnih  ožičenja, već i antenski i telefonski kablovi koji u zgradu ulaze  sa metalnim jezgrom koje može provoditi elekstičnu energiju spolja. Savremene optičke žice telekomunikacione mreže ne pripadaju njima i zbog toga su potpuno bezbjedne.

 

Preporučuje se da sačekate još najmanje 30 minuta nakon završetka oluje prije nego uključite uređaje i ponovo ih koristite.

Katastrofalne posljedice udara groma

Najgore što se može dogoditi je da udari grom, iako ste bili uvjereni da vam se to ne može dogoditi. Znamo za slučajeve kada su posljedice bile katastrofalne, pošto je udar groma uništio sve električne uređaje, a sami možete izračunati koliko košta kupovina novih. Međutim, mnogo puta je problem višestruk.

 

Možete da kupite novi računar i niko neće povratiti izgubljene podatke koje niste bezbjedno skladištili. Izrada rezervnih kopija važnih podataka je prva stvar koju možete učiniti da biste se osigurali od štete.

 

Lokalnu električnu mrežu možete zaštititi prenaponskim prekidačem na ulaznom provodniku u vaš dom. To možete učiniti u bilo kom trenutku, ali je potrebno da ga instalira kvalifikovan električar. Ako udari grom, prekidač će spriječiti uništavanje uređaja, a nakon završetka oluje, ponovo ga uključite i sve će biti kao što je bilo.

 

Ako jedan prekidač za cijeli dom nije izvodljiv, predlažemo da zaštitite vrijedne uređaje, uključujući televizore, računare i uređaje kućne mreže, sopstvenim prenaponskim prekidačima.

Slično tome, možete zaštititi i druge komunikacione kablove, antene i telefonski kabel ako se cijela komunikaciona mreža ne oslanja na optički konektor.U krajnjem slučaju, moraćete ih isključiti iz uređaja tokom oluje ako želite da budete potpuno sigurni.

 

Preporučljivo je osigurati svoje električne uređaje u slučaju udara groma, jer zamjena svih „izgorjelih“ može poljuljati čak i dobrostojeći porodični budžet.

 

O gromovima znamo mnogo, tako da se ne treba plašiti. Međutim, moramo poštovati snagu prirode i prilagoditi joj se, a ne negirati je i živjeti u uvjerenju da vam se ovako nešto ne može dogoditi. Jer bude kasno...

 

Share on Google+