Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Zašto je važan pritisak u gumama?

19. 9. 2017


 

Od ispravnog pritiska u gumama zavisi i bezbjednost i ekonomičnost vašeg vozila.
 

Pritisak u gumama i njegovo redovno provjeravanje važnije je nego što mislite. To utiče na mnogo toga što je povezano sa efikasnošću i bezbjednošću vašeg automobila, ali i sa očuvanjem životne sredine. Pročitajte zašto su gume tako važne i kako vazdušni pritisak u njima utiče na vašu vožnju.

Zašto je pritisak u gumama tako važan?

Vazdušni pritisak u gumama utiče na održavanje guma i bezbjednost, ali i na potrošnju goriva i životnu sredinu.
 

Ukoliko pritisak u gumama nije ispravan, gume se neravnomjerno habaju.
 

Ukoliko gume nisu dovoljno napunjene, jače se troše spoljne ivice. Gazna površina može da se odvoji od podloge i da se s vremenom pocijepa.
 

Čak ni previsok pritisak nije uredu pošto se jače haba prije svega srednji dio gazne površine. Guma je zbog previsokog pritiska osjetljivija na prepreke na putu i brže može da se pocijepa ili pukne.
 

Habanje guma je u svakom slučaju povećano, što vodi ka preranoj kupovini novih i dodatnih troškova, a kod visokog pritiska i djelovi šasije opterećeniji su više nego što treba.

Pažnja pri većim brzinama

Posljedice nepravilnog pritiska u gumama još su drastičnije pri većim brzinama. Pri brzinama od 120 km/h gume se inače habaju dva puta brže nego pri brzinama između 70 i 80 km/h.
 

Ukoliko je pritisak u gumama pri većim brzinama za 20% niži, habanje guma može da se poveća čak za 30%.
 

Prenizak vazdušni pritisak u gumama utiče na čvrstoću bočnih površina koje u krajnjem slučaju mogu da se pocijepaju, a najizloženije su oštećenjima prilikom vožnje po makadamu ili penjanju na ivičnjake. Veća je i mogućnost za oštećenje felni.

Nedovoljno napunjene gume imaju i veći otpor kotrljanja, što znači da se za njihovo okretanje koristi više energije. Potrošnja goriva je posljedično veća, a veće su i emisije štetnih gasova u životnu sredinu.

Koliko često treba provjeravati pritisak u gumama?

EU je već novembra 2012. izdala naredbu da svi novi automobili moraju da budu opremljeni sistemom za kontrolu vazdušnog pritiska u gumama, označenim skraćenicom TPMS. Ovaj sistem je 2014. zaista i postao obavezan.
 

Ukoliko u svom autu imate ugrađen ovaj sistem, auto će vas sam upozoriti na nepravilan pritisak u gumama. Mada, većina starijih automobila nema ovaj sistem. U tom slučaju morate sami da provjeravate da li je pritisak u gumama vašeg automobila ispravan.
 

To radite barem jednom u mjesec dana, a neće škoditi ni ako to budete radili češće – prije svega ako se dosta vozite ljeti kada se zbog vrućine vazduh iz guma gubi više nego tokom zimskih mjeseci.
 

Pritisak provjerite i svaki put kada krećete na odmor i na dalji put, kada se u automobilu vozi više ljudi sa mnogo prtljaga, jer su tada zadnje gume mnogo opterećenije.
 

A kakav mora da bude vazdušni pritisak u gumama automobila?

Onakav kakav odredi proizvođač. Pritisak inače ne zavisi od tipa ili veličine guma već od pojedinačnog auta. 

Podatke o pravilnom pritisku obično nalazite na dnu centralnog krovnog stuba (kada otvorite vrata) ili u uputstvu za upotrebu. Ponekad naljepnicu možete da nađete i u pretincu ispred suvozača, kod otvora za punjenje goriva, ispod poklopca motora i na drugim mjestima.
 

Pažljivo pročitajte upozorenja, pošto pritisak u prednjim i zadnjim gumama može da se razlikuje. Zavisi i od opterećenost automobila.

Prilikom provjere pritiska, poštujte sljedeća pravila:

  • Pritisak u gumama uvijek provjeravajte kada su gume hladne. Pritisak raste kako se povećava temperatura vazduha u gumama. Felne i gume se u toku vožnje previše zagrijavaju, a istovremeno i pritisak u njima. Ukoliko pumpate zagrijane gume, propisanom pritisku dodajte 0,2 do 0,3 bara.
  • Pritisak provjerite na svim gumama, čak i rezervnoj ako je imate, pošto je danas sve više automobila opremljeno samo kompletom za hitne popravke.
  • Kada provjeravate pritisak u gumama, u isto vrijeme precizno pratite koliko su gume opterećene i da li možda imaju pukotine, posjekotine i druge znake upozorenja koji ukazuju na moguće probleme. Dobro bi bilo da ih što prije otklonite.

 Članak izražava stav autora, ali ne nužno i stav Lovćen osiguranja AD.

 

Autor: Peter Kavčič

Urednik motociklizma u časopisu „Avto magazin“ i urednik specijalnog internet moto medija www.moto-magazin.si


 

Share on Google+