Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

AM Best je potrdio kreditni rejting »A« sa stabilnim srednjoročnim izgledima

21. 10. 2020

Grupa Triglav sa vrlo stabilnim bilansima i uspješnim poslovanjem

 

Bonitetna agencija AM Best je nakon godišnje revizije ponovo potvrdila bonitetnu ocjenu financijske snage Zavarovalnice Triglav i Pozavarovalnice Triglav Re na "A" (odlično) i dugoročni kreditni rejting "A". Kreditni rejting ima stabilnu srednjoročnu prognozu, što odražava očekivanje agencije da će, srednjoročno gledano, Triglav Grupa zadržati stabilan finansijski položaj, uspješno poslovanje i vodeću tržišnu poziciju u Sloveniji i regionu u kome je prisutna.  

 

AM Best ocjenjuje finansijsku poziciju Triglava vrlo solidnom, poslovanje snažnim, uticaj poslovnog profila i većinskog vlasništva na kreditni rejting neutralnim, i upravljanje rizikom prema potrebi s obzirom na složenost i obim njegovog poslovanja. Potvrđujući visoki kreditni rejting Pozavarovalnici Triglav Re, agencija za kreditni rejting istakla je strateški značaj reosiguravača svih članica Triglav Grupe i dobru integrisanost u okviru Grupe.

 

Procjena vrlo stabilnog finansijskog položaja zasniva se na kapitalizaciji Grupe Triglav prilagođenoj riziku, koja je na najjačem nivou. U portfelju životnih osiguranja, Grupa smanjuje izloženost proizvodima sa zagarantovanim prinosima i dodatno je poboljšala upravljanje imovinom i obveznicama. Oprezno upravlja rezervacijama i ima dobar stepen finansijske fleksibilnosti sa pristupom tržištima kapitala i obveznica. 

 

Agencija ističe dobre poslovne rezultate Triglava u poslednjih nekoliko godina, koji proizilaze iz dobrih osiguravajuće-tehničkih rezultata neživotnih osiguranja na domaćem tržištu i odgovarajućih prihoda od ulaganja. Na visoko konkurentnim tržištima izvan Slovenije, Triglav neprestano povećava obim i poboljšava poslovanje, stalnim traženjem novih prodajnih kanala koji su troškovno isplativiji. Agencija ističe prednosti dominantne pozicije Triglav Grupe na slovenačkom tržištu i u regionu. Navodi da Triglav putem svojih društava nudi usluge osiguranja i reosiguranja na globalnom nivou, što dovodi do diverzifikovanog portfelja, kako u pogledu proizvoda/usluga, tako i u pogledu geografske zastupljenosti. 

 

Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica Triglav je vodeća slovenačka osiguravajuća kuća i matično društvo Grupe Triglav. Čini je mreža od 12 područnih jedinica, 38 predstavništava sa mnogobrojnim prodajnim grupama i mjestima za zakjljučenje osiguranja, te sa više od 660 zastupnika u osiguranju širom Slovenije. Ponuda uključuje sve vrste ličnih i imovinskih osiguranja, kao što su osiguranja imovine i imovinskih interesa, automobilska, poljoprivredna, transportna osiguranja, osiguranja potraživanja te osiguranja za slobodno vrijeme i putovanja. Zaokruženu ponudu ličnih osiguranja čine svi oblici životnih, rentnih, penzijskih osiguranja, osiguranja od nezgode i zdravstvenih osiguranja.

 

Grupa Triglav

Grupa Triglav znanjem, iskustvom i finansijskom snagom već 120 godina opravdava povjerenje klijenata da će se najbolje pobrinuti za njihovu sigurnost i budućnost. Ključni  stubovi poslovanja  su osiguranje i upravljanje imovinom. Najveća osiguravajuće-finansijska grupa u regiionu Adria i jedna od vodećih u jugoistočnoj Europi posluje u šest zemalja i na sedam tržišta, a zapošljava više od 5200 ljudi. Grupa Triglav zadržava čvrstu finansijsku stabilnost, visoku  adekvatnost kapitala i profitabilnost poslovanja što potvrđuju i dobijene visoke bonitetne ocjene „A“ od strane dviju poznatih bonitetnih agencija. Glavne  vrijednosti društva su odzivnost, jednostavnost i pouzdanost, a misija je stvaranje sigurnije budućnosti. Vizijom usredsređenosti na klijente stremi ka dinamičnom razvoju novih načina poslovanja, koji su temelj odgovornog dugoročnog razvoja, profitabilnog i sigurnog poslovanja.

 

Share on Google+