Demant povodom pisanja PRESS portala

Portali PRESS i Volim Podgoricu u svojim tekstovima, iznijeli su niz neistina i neutemeljenih navoda i prezentovali javnosti nepotpunu sliku događaja bez informacija koje su od ključnog značaja za njihovo razumijevanje. Ovakvo tendeciozno izvještavanje  je neprofesionalno i neodgovorno, uz to dovodi  javnost u zabludu i nanosi štetu ugledu naše kompanije.

Na portalu PRESS, u okviru članka, prikazan je video u kome se osiguranik obraća javnosti, navodeći kako je Lovćen Osiguranje pokušalo da ga prevari i naplati iznos koji nije srazmjeran šteti, pritom vješto izbjegavajući da predstavi slučaj u cjelosti.

Osiguranik je pričinio materijalnu štetu na vozilu marke BMW X6 i udaljio se sa mjesta nezgode. Napuštanjem lica mjesta saobraćajne nezgode, shodno zakonu, izgubio je pravo iz osiguranja, pa osiguravajuće društvo nakon isplate štete pričinjene trećem licu, ima pravo regresnog potraživanja, po osnovi AO polise kompletne nadoknađene štete.

Krivica je dodatno utvrđena i prekršajnim postupkom za koji je izrečena novčana kazna. Naša kompanija ima dužnost prema zakonskim obavezama, da oštećenom licu izvrši popravku vozila. Na zahtjev oštećenog, urađena je popravka u ovlašćenom servisu, oštećeni nije želio novac na svom računu već saniranje štete u ovlašćenom servisu i plaćanje na račun ovlašćenog servisa.

Lovćen osiguranje nema nikakve ni materijalne ni nematerijalne koristi od isplate računa za popravku u auto servisu. Šteta je objektivno procijenjena prema pravillima i dostavljen je račun auto servisa za popravku.

Osiguranik je ispratio proces žalbe, uložio prigovor Lovćen osiguranju, nakon toga i prijavio Agenciji za nadzor osiguranja, međutim nikakva nepravilnost u postupku nije uočena. Svi klijenti imaju pravo na žalbu na svaku odluku o procijenjenoj šteti u osiguranom slučaju. Uvijek, ukoliko smatraju da je došlo do greške, pozivamo osiguranike da podnesu prigovor.

Ukoliko klijent smatra da je njegova žalba odnosno prigovor neosnovano odbijen postoje institucije koje će nezavisno, u skladu sa zakonom ispitati svaki slučaj. Prvenstveno tu je Agencija za nadzor osiguranja, a naravno tu su i sudovi uz pomoć kojih svi zajedno poštujući zakon možemo doći do prave istine.

Mi kao osiguravajuća kuća, nemamo nikakve dobiti od toga da neku štetu platimo više nego što ona vrijedi i trudimo se da svaka procjena bude precizna prema pravilima i zakonu. U svakom slučaju gdje bismo mi platili veću odštetu nego što stvarno stanje oštećenja i sanacije jeste, u pitanju jeste prevara a mi smo takođe oštećena strana i izražavamo veliku zainteresovanost da saznamo i istražimo svaki pokušaj prevare naših osiguranika i naše kompanije, i apelujemo ovim putem na osiguranike da sumnjive slučajeve prijave.

Što se tiče drugog slučaja koji se takođe navodi na oba portala, osim neistine da odgovori nijesu dostavljeni redakciji PRESS portala vezano za slučaj koji se navodi, iako su odgovori poslati preko zvanične PR agencije neutemeljeno se navode sumnje na prevaru u osiguranju.

U tom slučaju, kao i u svim takvim slučajevima bez obzira kolika je šteta pričinjena trećem licu osiguraniku je uvećanje premije prilikom registracije jednako – jer se ono ne računa po osnovi visine štete već po broju pričinjenih nezgoda. Što više nezgoda, povlači veću premiju za osiguranje bez obzira kolika je šteta. Šteta ustanovljena na vozilu marke KIA u tom slučaju pažljivo je procijenjena, i iznos je uplaćen servisu iz Podgorice za popravku vozila.

Ukoliko navedeno lice smatra da postoje nepravilnosti pozivamo da isprati zakonsku proceduru, podnese žalbu našem osiguranju ili prijavi slučaj Agenciji za nadzor osiguranja. Jer ponavljamo, Lovćen osiguranje ne ostvaruje nikakav profit, čak naprotiv na gubitku je ukoliko isplaćuje štete koje nemaju realno pokriće, i još jednom pozivamo osiguranike da nam takve slučajeve prijave kako bismo ih spriječili a i kako bi akteri takvih prevara snosili odgovornost.

Očigledno je iz navednog da osiguranik u navedenom videu u ovom slučaju medijskim nastupom I kreiranjem izvjesnog medijskog pritiska želi da izbjegne plaćanje zakonske obaveze. Svojim izjavama šalje poruku da svako ko pričini štetu drugome, treba da napusti lice mjesta i pokuša izbjeći zakonsku sankciju.

Međutim, baš takvim ponašanjem prema zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju, svaki učesnik u saobraćaju gubi pravo na pokriće iz osiguranja i osiguravajuća kuća nakon što ispuni zakonsku obavezu i isplati štetu trećem licu, ima pravo regresnog potraživanja prema osiguraniku. To ističemo, kako bi uvidjeli koliko je važno ispoštovati proceduru zakonom određenu.

Postulati na kojima gradimo naše poslovanje, stavljaju našeg klijenta u primarni fokus, stoga nastojimo da svakog korisnika uvažimo i da mu omogućimo poslovanje bez greške. Ukoliko i dođe do greške u nekom slučaju, što može da se desi uprkos svim procedurama kojima nastojimo to izbjeći, naša kompanija striktno poštuje zakon i drži se svih zakonskih odluka i u skladu sa tim reaguje ne izbjegavajući obaveze. Ukoliko bilo ko smatra da je došlo do greške ili prevare, slobodan je da nam se obrati kao i nadležnim organima po zakonskoj proceduri.

U nadi da smo približili cjelokupnu sliku navedenih slučajeva, i veoma važnu činjenicu da ukoliko postoje prevare sa isplatom visokih šteta mi smo takođe oštećeni i takva konstalacija događaja nikako nam ne ide u korist. Snažno potvrđujemo da je pridržavanje zakona i zakonskih procedura za nas jedini put poslovanja i djelovanja u društvu, i nadamo se da ćemo zajedničkim naporima stati na put prevarama u osiguranju”


Complementary Content
${loading}